Panda krijgen ze er gratis bovenop

12 December 2019

Panda krijgen ze er gratis bovenop

Is je kindje geboren in 2018 ? Dan komt de inschrijvingsperiode om je spruit aan te melden op een basisschool er aan. De Stad Gent voorziet extra budget voor de wijkwandelingen ‘School in je buurt’.

Die wandelingen begeleiden ouders langs verschillende scholen en helpen hen bij het maken van een schoolkeuze voor hun kind. Tijdens dit event lichten scholen hun werking toe en kunnen ouders kennismaken met het team. Lees hieronder over het extraatje dat dit jaar te zien zal zijn in Nieuw Gent.

19de-eeuwse gordel

De inschrijvingen voor de wijkwandelingen van ‘School in je buurt’ zijn gestart. Dankzij die wandelingen kunnen ouders tijdens de lesuren kennismaken met hun buurtscholen om zo een overwogen keuze te kunnen maken voor de inschrijving van hun kind. De wandelingen worden dit jaar voornamelijk georganiseerd in de 19de-eeuwse gordel, waar veel jonge gezinnen wonen. De aanmeldingsperiode voor het basisonderwijs staat voor het schooljaar 2020/2021 gepland in maart.

“Het kiezen van een basisschool is een belangrijk moment. We willen jonge ouders hierbij helpen door ze de weg te wijzen naar hun buurtscholen en door de werking van de scholen ter plaatse toe te lichten”. -Elke Decruynaere

Meerwaarde van de buurtschool

Het doel van de wijkwandelingen is tweeledig. Ze willen ouders enerzijds overtuigen van de meerwaarde van een keuze voor een school in eigen wijk, anderzijds streven ze na dat de leerlingen in de school ook de samenstelling van de buurt weerspiegelen. Onderwijscentrum Gent gelooft in de meerwaarde van een lokaal ingebedde, sociaal-cultureel gemengde buurtschool. Onderzoek wijst uit dat kinderen die zich ontwikkelen in een diverse samenleving op veel vlakken meer leren.

Panda

De timing is natuurlijk toeval, maar in Nieuw Gent krijgt de wijkwandeling er alvast een blikvanger bij. Basisschool De Panda krijgt deze week een prachtige muurschildering op haar schoolmuur. Artiest Cee Pil en vzw Wallin’ voorzien er deze week een reuzegrote muurschildering waarin 2 dieren verwerkt worden. Deze activiteit kadert in een groter project dat de lokale kinderen en jongeren op een laagdrempelige wijze met het medium in contact wil brengen en hen creatief wil stimuleren. Dat hierbij op een positieve manier extra kleur wordt gebracht in het straatbeeld is mooi meegenomen! Artiest Cee Pil heeft een eigen stijl. Op deze tekening zal hij de afbeeldingen verweven van de mascotte van de school én van een guitige hond. U kan het eindresultaat binnenkort bewonderen in de August Vermeylenstraat in Nieuw Gent en het is het ommetje zeker waard!

Extra budget

Vorig jaar namen meer dan 850 ouders, in ongeveer 60 scholen in 15 Gentse wijken, deel aan de wijkwandelingen. Dat aantal stijgt elk jaar. Het stadsbestuur is dan ook meer dan overtuigd van de waarde van het initiatief en heeft ervoor gekozen om het project een extra budget toe te kennen. Bij deze editie van ‘School in je buurt’ zijn er zo’n 60 basisscholen die straks de deuren openzetten voor ouders uit de buurt. Dankzij het bijkomend budget zullen vanaf volgend schooljaar (voor de wijkwandelingen in 2021) alle Gentse basisscholen deel uitmaken van de wijkwandelingen en dus te bezoeken zijn.

Inschrijven voor een wijkwandeling kan vanaf dinsdag 3 december via schoolinjebuurt.gent.be. Daar is ook alle info te vinden over de specifieke data per wijk. Geen internet? Schrijf dan in via Gentinfo op 09 210 10 10.

Meer info: https://stad.gent/nl/onderwijscentrum-gent/brede-leer-en-leefomgeving/school-je-buurt-2020