Onderwijs kreunt onder vijfde golf

27 Januari 2022

Onderwijs kreunt onder vijfde golf

De corona-cijfers in onze stad zijn zeer hoog en blijven trieste records optekenen. De scholen zijn zeer zwaar getroffen. Ze zagen sinds de kerstvakantie veel klassen in quarantaine gezet worden door het tracingbeleid in het onderwijs. Er is ook veel uitval in de schoolteams, door besmettingen en quarantaines.

Er is gelukkig wel geruststellende info over het meer milde verloop van deze vijfde golf bij de meeste besmettingen. De kans op ziekenhuisopname is kleiner.

Ook voor kinderen blijkt dat het aantal opnames wel steeg omdat het virus meer circuleert (en er zijn ook veel toevallige bevindingen van kinderen die opgenomen worden wegens andere redenen), maar het ziektebeeld is momenteel niet ernstiger.

Mijn hart bloedt. Veel scholen moeten schakelen naar afstandsonderwijs en deze keer is de schakeling niet algemeen, maar gebeurt het school per school of zelfs klas per klas." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Situatie in onderwijs

De cijfers vanuit de Gentse scholen waren vorige week al de hoogste sinds het begin van de corona-crisis. Er waren nauwelijks Gentse scholen die niet met corona moesten afrekenen en er waren coronameldingen voor zo’n 2.600 leerlingen en leerkrachten. Vorige week werden al 55 volledige klassen in quarantaine gezet door de CLB’s.  

Afgelopen weekend kwamen daar nog meer meldingen bij. In de 2 weekenddagen werden nog ruim 100 klassen thuis gezet, dus een verdubbeling ten opzichte van de hele week voordien. En er kwamen zo’n 3.500 corona-meldingen binnen (voor het CLB-werkingsgebied).

Noodrem

We hebben op dit moment in het Gentse onderwijs weet van een 12-tal secundaire scholen die geheel of gedeeltelijke overstapten op afstandsonderwijs. En bovenop de ruim 100 klassen die dit weekend al de noodrem moesten optrekken, blijven de extra meldingen binnenstromen.

De realiteit haalde de theorie in. Vorig week waarschuwde ik er al voor dat de regels niet werkbaar waren met de hoge besmettingsgraad." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Elke Decruynaere: “Mijn hart bloedt. Veel scholen moeten schakelen naar afstandsonderwijs en deze keer is de schakeling niet algemeen, maar gebeurt het school per school of zelfs klas per klas. De overwegingen leggen veel druk op de teams, het zijn moeilijke beslissingen."

"De sluitingen zijn het gevolg van de hoge besmettingsgraad van omikron en dus de afwezigheden bij leerlingen maar ook leerkrachten. Een bijkomende reden is dat de regels die tot 26 januari voor onderwijs golden, een pak strenger waren dan die in de rest van de samenleving. Dat weegt op het gemoed van veel leerlingen, ouders en leerkrachten.”

Wijziging van quarantaine-strategie was dringend nodig

De situatie was onhoudbaar geworden. De maatregelen die op papier waren uitgewerkt, konden in de praktijk niet meer gevolgd worden. Het individueel tracen in het secundair onderwijs was bij zo’n grote aantallen niet meer te bolwerken, dus daarom werd ook daar, zoals in het basisonderwijs, noodgedwongen getracet per klasgroep.

Maar sneller tracen was ook minder gedetailleerd tracen. Dat was met spijt in het hart, want bij die quarantaines zaten ook gezonde leerlingen of leerlingen die corona al doormaakten en een herstelcertificaat hebben, en in het secundair ook volledig gevaccineerde leerlingen. En daar wrong het schoentje.

Nodeloos thuiszitten

Met de hoge corona-cijfers die we meemaken, zijn in veel klassen binnenkort de leerlingen die corona al doormaakten in de meerderheid. We hadden nood aan een maatregel die rekening hield met herstel of vaccinatie, want er waren te veel gezonde kinderen betrokken bij de klasquarantaines.

De regels fnuikten het leerrecht van heel wat kinderen die nodeloos thuis werden gezet, soms zelf meerdere keren na elkaar. Woensdagavond 26 januari werden nieuwe quarantaine regels beslist voor het onderwijs.

De realiteit haalde de theorie in. Vorig week waarschuwde ik er al voor dat de regels niet werkbaar waren met de hoge besmettingsgraad."

Personeelspuzzel

"Deze situatie was niet meer uit te leggen gezien de maatregelen in de rest van de samenleving en de impact op het welbevinden en de leerachterstand. Het is goed dat deze aanpassing er gekomen is."

"Daardoor kunnen grote aantallen leerlingen die helemaal niet ziek zijn terug naar school. Wat niet betekent dat alles losgelaten wordt. Wie positief test blijft sowieso thuis. Het zal helaas nog even serieus stormen op onze scholen door de hoge besmettingsgraad blijven ook met de nieuwe regels veel leerlingen en leraren afwezig."

"De scholen hebben nu snel meer details nodig. Niet alleen komen de vragen van ouders al binnen, maar de scholen moeten ook de personeelspuzzel kunnen leggen", Elke Decruynaere, schepen van onderwijs Stad Gent.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.