Nieuwe praktijktesten tonen discriminatie aan bij 18% van de geteste werkgevers

06 Juni 2024

Nieuwe praktijktesten tonen discriminatie aan bij 18% van de geteste werkgevers

"Als kind van dove ouders, komt het hoge discriminatiecijfer bij doven heel hard binnen."

De voorbije maanden hebben we opnieuw praktijktesten gedaan bij onze Gentse bedrijven. Hierbij moeten we helaas vaststellen dat 18% van de 766 geteste bedrijven bepaalde kandidaten niet uitnodigt op sollicitatiegesprek, ondanks een gelijkwaardig cv en dus discrimineert.

  • 9% minder uitnodigingen als je een Turks- of Marokkaansklinkende naam hebt
  • 53% minder uitnodigingen als je doof bent
  • 12% minder uitnodigingen eens je wat ouder bent

"Als kind van dove ouders, komt het hoge discriminatiecijfer bij doven, dat bovendien nog gestegen is sinds 2021, heel hard binnen", vertelt Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk.

Er is echter ook goed nieuws.

  • Discriminatie van transgender personen werd niet langer aangetoond in deze fase van het sollicitatieproces.
  • Discriminatie bij mensen met een Turks- of Marokkaansklinkende naam is gedaald ten opzichte van de eerste meting in 2021: van 16% naar 9%.

"De Gentse arbeidsmarkt heeft nood aan élk Gents talent, met werkvloeren die een weerspiegeling zijn van de diversiteit in de samenleving." -  Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk

"De Gentse arbeidsmarkt heeft nood aan élk Gents talent, met werkvloeren die een weerspiegeling zijn van de diversiteit in de samenleving."

"We hebben de voorbije jaren sterk ingezet op het sensibiliseren en begeleiden van bedrijven naar een inclusief HR-beleid. Op basis van de resultaten van deze praktijktesten zetten wij ons ondersteunende werk verder", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk.

Unia en het Instituut voor gelijke kansen van vrouwen en mannen gaan verder aan de slag met de dossiers waar discriminatie werd vastgesteld.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.