Nazomeren met Jazz in 't park

07 September 2023

Nazomeren met Jazz in 't park

"Muziek van eigen bodem, zowel opkomend talent als gevestigde waarden, en dat in het mooiste decor: onze eigenste stad. Meer moet dat niet zijn."

De astronomische herfst is begonnen. Maar toch zomert het lekker na in Gent. Deze avond starten vier dagen vol bas, drums, piano, trompet en saxofoon in het Voorhavenpark. En dat wil maar één ding zeggen: Jazz in 't park is er weer. Voor de 30e keer en extra speciaal, want dit festival host het de B-Jazz International Contest. 

30 kaarsjes 

Voor de dertigste keer organiseert de Stad Gent Jazz in 't Park. Een uniek festival waar vier dagen het beste van de hedendaagse jazz, inclusief de vele subgenres, door het Voorhavenpark luidt.

Doorheen de jaren veranderde er veel, maar de inzet blijft dezelfde: Gentenaren op een laagdrempelige manier kennis laten maken met jazz. 

"We maken jazz toegankelijk voor alle Gentenaren. Iedereen kan gratis komen proeven, genieten, nazomeren ... Mis het dus zeker niet." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feest en Evenementen 

"We maken jazz toegankelijk voor alle Gentenaren. Iedereen kan gratis komen proeven, genieten, nazomeren ... Mis het dus zeker niet", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Feest en Evenementen .

Jazz in ’t Park brengt letterlijk muziek naar buiten, in de openheid van een park én volledig gratis, om zo meer Gentenaren te bereiken.

Unieke setting

Al 30 jaar een unieke ervaring, en steeds op een bijzondere locatie. Net als vorig jaar strijken we neer in het Voorhavenpark. Dit park is de beste plek om dit jaar opnieuw duizenden bezoekers te verwelkomen.

Er is voldoende ruimte om iedere muzikant een plekje te geven, maar ook om als festivalganger vanop een afstand te genieten of helemaal te verzinken in de muziek. Ook voor de allerjongsten is er voldoende te beleven: muziek, speeltoestellen en nog zoveel meer. 

B-Jazz International Contest

Jazz is een internationaal muziekgenre, en alom vertegenwoordigd. Zonder dat je het beseft hoor je haar beats overal.

Zes bands strijden tijdens deze vierdaagse tegen elkaar tijdens de B-Jazz International Contest. Een wedstrijd met internationale allures en een jury samengesteld uit Europees toptalent.

De wedstrijd maakt deel uit van het programma, maar zo weet je 100% zeker dat je enkel het allerbeste krijgt voorgeschoteld. 

Wat valt er te beleven? 

Al sinds het begin focust Jazz in 't Park op muziek van Belgische makelarij. Bij het samenstellen van een evenwichtig en kwaliteitsvol muziekaanbod is het van belang om de diverse stijlen en subgenres binnen de Belgische jazz aan bod te laten komen.

"Jazz in 't Park brengt elk jaar muziek van eigen bodem, zowel opkomend talent als gevestigde waarden, en dat in het mooiste decor: onze eigenste stad. Meer moet dat niet zijn", zegt Dirk Spelier, jazzliefhebber en kabinetsattaché Algemeen Beleid.

Jazz is er voor iedereen! Voor jazzkenners, sfeerzoekers, buurtbewoners, gezinnen, jong en oud ...  Een uitgebreid programma, gelukkig heeft Dirk Speliers voor elke dag enkele tips: 

  • Donderdag kijk ik uit naar de onuitgegeven combinatie van Skordatura, Fiorini, Debaisieux en Tirtiaux. Zij brengen samen nieuw werk uit. Ik heb geen idee wat het wordt, maar alleen al de namen geven voldoende vertrouwen om dit (allicht iets ruigere) concertje niet te missen. 
  • Vrijdag ga ik voor Vitja Pauwels, sinds kort een nieuwe ster aan ons Belgische jazzfirmament. Ietwat onvoorspelbaar, maar grote klasse, onlangs nog te zien op Gent Jazz. Wie hem nog niet kent, de vergelijking met zowel Bill Frisell als Marc Ribot is terecht

  • Houd je van big band met meer dan een hoek af? Dan moet je zaterdagavond in het Voorhavenpark zijn. Bogamasta III speelde vorig jaar nog in 404 voor een spetterend concert en dat zal nu niet anders zijn. De muziek van Flat Earth Society is moeilijk te omschrijven behalve dan als ‘typisch FES’.

  • Op de slotdag is het heel moeilijk kiezen, maar ik ga voor de tribute aan Toots. Hoewel ik geen grote fan ben van dergelijke tributes, maar de opportuniteit om onze onvolprezen trompettist Bert Joris nog eens aan het werk te zien, wil ik voor geen geld missen. Merci Jazz in 't Park. Ohja, en uiteraard is blijven hangen voor Philippe Catherine een evidente. 😉
Eentje van de stad

Gent feest een heel jaar lang, dat is waar en er zijn heel wat organisatoren.

Maar wist je dat Stad Gent ook heel wat organiseert? Naast dit geweldige jazzfestival is de stad ook organisator van het Sinterklaasfeest, de nieuwjaarsreceptie, het oudejaarsvuurwerk, het Lichtfestival ...  Allemaal evenementen die je alvast in je agenda kan noteren. Want samen feesten, da's pas echt feesten.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.