Naar een fossielvrije verwarming van de Bijloke
09 November 2023
Experten bekijken de mogelijkheden van zonnepannelen, zonthermische installaties, geothermie, aquathermie of andere moderne technieken.
Tegen 2050 wil de stad haar patrimonium volledig fossielvrij verwarmen. Een van de meest ambitieuze projecten is daarbij de Bijlokesite. Een tiental aaneengeschakelde gebouwen, sommigen ruim zevenhonderd jaar oud. Om na te gaan hoe we ook hier de stap kunnen zetten naar groene energie, zetten we een groep experten aan het werk. Doel? Een haalbaar plan voor de Bijlokesite, én de nodige know-how voor de toekomst van onze andere oude gebouwen.
Complexe puzzel
De Bijlokesite huisvest al twintig jaar belangrijke culturele spelers als STAM, Symfonieorkest Vlaanderen en conservatorium KASK.
In totaal verblijven ongeveer vijftien verenigingen in een tiental aaneengeschakelde gebouwen waarvan sommige ruim zevenhonderd jaar oud zijn. Maar om de grote hallen en statige zalen te verwarmen is bijna 6.000 MWh gas nodig, elk jaar.
De site wordt verwarmd vanuit een centrale stookplaats met zes ketels. In de bijgebouwen bevinden zich vaak ook nog aparte, bijkomende verwarmingsketels.
Energie-experten zullen nu onderzoeken of het mogelijk is om de Bijlokesite volledig op een duurzame manier te verwarmen. Ze bekijken de mogelijkheden van zonnepannelen, zonthermische installaties, geothermie, aquathermie of andere moderne technieken. Dat dit een complexe puzzel wordt, ligt voor de hand.
Knapste koppen
In de buurt van de site passeert bijvoorbeeld een grote collector van Aquafin, waar warmte gewonnen zou kunnen worden uit rioolwater. Mogelijk kan er ook een installatie komen die warmte in de zomer opslaat om in de winter te oogsten.
Het gebruik van warmtepompen kan de gasfactuur drukken, maar zou wel energie vereisen die best opgewekt wordt op de site. Maar de historische daken zijn zelden geschikt voor grote installaties.
"We zetten de knapste koppen een half jaar aan het studeren en hopen met een haalbaar plan terug te komen om ook onze oude gebouwen fossielvrij te kunnen verwarmen." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management
"Het kan niet verrassen, maar de bouwheren van de Bijlokesite hebben honderden jaren geleden niet goed nagedacht over energie-efficiëntie", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management.
"Dus moeten wij dat nu doen. We zetten de knapste koppen een half jaar aan het studeren en hopen met een haalbaar plan terug te komen om ook onze oude gebouwen fossielvrij te kunnen verwarmen."
Carbon footprint
Door de mix van partners, gebouwen, aanwezige technieken, gebruikers, invullingen … is de Bijlokesite een heel interessante locatie om de mogelijkheden van fossielvrije verwarming te onderzoeken.
De resultaten uit het onderzoek, de dialoog met de stakeholders, de scenarioanalyses … zullen heel wat inzichten en kennis opleveren.
Wie van de drie
In het onderzoek, dat een samenwerking is tussen de stad en HOGENT, worden drie mogelijke scenario’s uitgewerkt.
Daarin wordt gepeild naar haalbaarheid, zowel op sociaal, technisch, ecologisch (waaronder carbon footprint), financieel-economisch, juridisch en organisatorisch vlak.
Ook de mogelijke technieken, warmtebronnen- en systemen, de ruimtelijke impact van de technieken,… worden onderzocht. Eens de drie scenario’s uitgewerkt zijn, zal een panel van experten één ervan uitkiezen als voorkeurscenario. De stad geeft zichzelf een half jaar de tijd om dit onderzoek rond te hebben.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.