Mensenrechtenkader neemt internationale contacten onder de loep
23 December 2021
Gent pioniert met een mensenrechtenkader voor internationale contacten. Bij de ontvangst van internationale delegaties, bij handelsmissies en internationale samenwerkingen gaan we een mensenrechtentoets toepassen. Op die manier willen we vermijden dat Stad Gent bijdraagt of voordeel haalt uit mensenrechtenschendingen. Bij twijfel kan de Stad advies vragen aan de Mensenrechtenraad.
Betekent dit dat Gent drastisch gaat snoeien in onze internationale contacten? Tine Heyse, schepen van Internationale Solidariteit: “Nee, niet per se. De mensenrechtenraad – architect van het kader – trekt voluit de kaart van diplomatie en dialoog. Er zal vooral veel veranderen in de manier waarop we omgaan met onze internationale partners en hoe we mensenrechten ter sprake brengen.”
“En ja, net als het klimaatprobleem, zal Stad Gent ook dit wereldwijde probleem niet op zijn eentje oplossen. Dit mag er ons echter niet van weerhouden om actie te ondernemen.”
“Net als het klimaatprobleem, zal Stad Gent ook dit wereldwijde probleem niet op zijn eentje oplossen. Dit mag er ons echter niet van weerhouden om actie te ondernemen.” - Tine Heyse, schepen van Internationale Solidariteit
Pionieren
2022 wordt een overgangsjaar. Diensten met veel internationale contacten krijgen coaching en begeleiding. Er worden actieplannen opgemaakt en er volgt stadsbrede vorming en communicatie. Eind volgend jaar maken we een evaluatie, gaan we in gesprek met de Mensenrechtenraad en – indien nodig – sturen we bij.
De eerste stap is gezet. We hebben een mensenrechtenraad - en wat voor één! Én een mensenrechtenkader. Geen enkele Stad in Vlaanderen, België of Europa doet het ons voor. Pionieren betekent ook dat we nog wat zoekende zijn maar deze eerste stap op zich zal al leiden tot een betere bewustwording en een mensenrechtenreflex bij ambtenaren en schepenen.
Fakkel doorgeven
Schepen Heyse is fier op het team Internationale Solidariteit: “Fantastisch hoe dit kleine team in samenwerking met andere diensten en kabinetten (zoals bij dekoloniseren) zo’n project op poten heeft gezet. Ik ben er zeker van dat we hiermee – net zoals met eerlijke handel – andere steden en gemeenten zullen inspireren.”
Ik wens ook Hafsa veel succes om dit verhaal verder uit te rollen.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.