Gent eerste Vlaamse Stad met een Mensenrechtenraad
27 Mei 2021
De eerste uitdaging van de mensenrechtenraad is het opmaken van een mensenrechtenkader. Op die manier worden aan alle internationale partners dezelfde eisen inzake respect voor mensenrechten gesteld. Aan de hand van dit kader zal de mensenrechtenraad de impact van internationale contacten beoordelen en de stad adviseren.
Tine Heyse, schepen van Internationale Solidariteit: “Voor de opmaak van het mensenrechtenkader kan de raad inspiratie halen bij het mensenrechtenkader van de Gentse universiteit maar met leden uit het middenveld, de academische wereld en een economisch profiel heb ik er het volste vertrouwen in dat zij hun eerste opdracht tot een goed einde zullen brengen.”
"Het is van belang dat deze Gentse mensenrechtenraad een kritische blik werpt op de internationale contacten van de Stad.” - Hafsa El-Bazioui, gemeenteraadslid
Diverse samenstelling
De Mensenrechtenraad is zo divers mogelijk samengesteld. Er zijn 3 vertegenwoordigers van Gentse adviesraden en 4 onafhankelijke deskundigen. Ria Cabus en André De Messemaeker vertegenwoordigen de Stedelijke Adviesraad Noord-Zuidsamenwerking (STANZ), Marie-Claire Nyatanyi de Stedelijke Adviesraad voor etnisch culturele diversiteit (AD REM).
Giselle Corradi, Wies De Graeve, Soumaya El Majdoub en Kenny Frederickx maken de raad compleet met hun expertise in mensenrechten(onderzoek), (economische) ontwikkeling en internationale migratie, maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaam investeren.
Hafsa El-Bazioui: “Meer dan 70 jaar na de ondertekening van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zijn mensenrechtenschendingen helaas nog niet volledig de wereld uit. Het is van belang dat deze Gentse mensenrechtenraad een kritische blik werpt op de internationale contacten van de Stad.”
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.