Mag ik anders zijn?
22 Maart 2023
"Leerkrachten ondersteunen in diversiteit en meertaligheid is één van de doelstellingen van het Gentse Onderwijscentrum. Op hun website vinden schoolteams materialen, workshops en lezingen rond het thema. Zo maken we samen een vuist tegen racisme en discriminatie!" - Evita Willaert, schepen van Onderwijs
Naar aanleiding van de Dag tegen Racisme en Discriminatie zette schepen van onderwijs Evita Willaert deze week dit filmpje van jonge Gentenaars in de kijker. Het filmpje is het resultaat van een project van het Onderwijscentrum Gent in samenwerking met Kapinga Gysel van Mais Quelle Chanson en Wim De Wimme van Wimper.
Samen met hen ontdekten de leerlingen uit het 4de en 6de leerjaar van stedelijke basisschool De Triangel via muziek, drama en filosoferen hun vragen over zichzelf, over anders zijn en over onze diverse samenleving. Het zijn simpele en oprechte vragen die de start kunnen zijn van een dieper gesprek.
"Leerkrachten ondersteunen in diversiteit en meertaligheid is één van de doelstellingen van het Gentse Onderwijscentrum. Op hun website vinden schoolteams materialen, workshops en lezingen rond het thema. Zo maken we samen een vuist tegen racisme en discriminatie!", zegt Evita.
Diversiteit is een realiteit in Gent
‘Diversiteit’ is een breed begrip. Het verwijst naar de sociale, culturele en etnische verscheidenheid in onze samenleving. Mensen verschillen qua interesses, bezigheden, zienswijzen, drijfveren, behoeften, thuistalen en -culturen. Elke klas en elke school is dus divers: overal zijn immers verschillen en gelijkenissen te vinden die een grote rol kunnen spelen in hoe mensen met elkaar omgaan.
Omgaan met de verschillen is een verrijking, maar ook een uitdaging. Wie die diversiteit ziet als een meerwaarde, kan er een hefboom van maken voor kinderen en jongeren om zich zo goed en rijk mogelijk te ontwikkelen. Het wordt een troef die schoolteams en leraren kunnen uitspelen.
Made in Gent
Omgaan met diversiteit kan je leren. Het Onderwijscentrum ondersteunt leerkrachten met een pakket, om vanuit de ervaringen van de kinderen te onderzoeken hoe thema's als diversiteit en identiteit leven in de klas, welke vragen herkenbaar zijn en hoe nieuwe vragen voor een aanvulling kunnen zorgen.
Ze bouwden een educatief pakket voor kinderen vanaf het 4e leerjaar, gebaseerd op een project dat tot stand kwam in enkele Gentse scholen onder begeleiding van Mais Quelle Chanson en Wimper.
Zelf aan de slag?
Leerkrachten en geïnteresseerden kunnen met het filmpje en bijhorend educatief materiaal aan de slag via deze link.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.