Ledeberg trapt langverwacht doofplan af

16 Februari 2023

Ledeberg trapt langverwacht doofplan af

“Ook in Gent werd de beslissing genomen om selectief te doven. Selectief, want er wordt enkel gedoofd op zondag-, maandag, dinsdag- en woensdagnacht tussen 24 uur ‘s nachts en 5 uur ’s morgens. Samen is dat goed voor 20 uur doven." - Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte

Antwerpen, Kortrijk, Brugge, Brussel, Mechelen, Deinze en veel andere gemeenten doen 'het' al. 'Het' dat is de openbare verlichting doven, dimmen, diepdoven of verledden. Niet alleen goed voor de stadskas, maar ook voor het milieu. Gent doet mee vanaf dit weekend.

De hoge energieprijzen van de laatste maanden deden ook de steden en gemeenten naar adem happen. Net als jij gingen lokale overheden op zoek naar manieren om te besparen op de energiekosten.

20u doven per week

"Het doven van de openbare verlichting kwam al snel in het vizier", zegt Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte en dus bevoegd voor openbare verlichting. "Ook in Gent werd de beslissing genomen om daarom selectief te doven. Selectief, want er wordt enkel gedoofd op zondag-, maandag-, dinsdag- en woensdagnacht tussen 24 uur ‘s nachts en 5 uur ’s morgens. Samen is dat goed voor 20 uur doven. Op de andere uren en op donderdag, vrijdag en zaterdag wordt er niet gedoofd. Daarnaast wordt er ook niet gedoofd in sommige tunnels, in de Overpoort, op gewestwegen en tijdens de Gentse Feesten."

Goed voor de portemonnee én goed voor het milieu

Stad Gent bespaart met het doofplan tussen de 525.000 euro en 950.000 euro per jaar. Een deel van die besparing wil de stad investeren in het verledden van de bestaande verlichting. LED-lampen zijn zuiniger en kunnen flexibeler worden gedimd. Nu kan verlichting enkel aan of uit. Met LED kan de lichtsterkte worden aangepast volgens wat nodig is.

Doven is niet alleen goed voor de centen. Ook plant, dier en mens varen er wel bij. Altijd en overal verlichting is niet natuurlijk. Fauna en flora hebben donkerte nodig om gezond te zijn. En voor wie houdt van sterren, die zullen ook beter zichtbaar zijn als er minder lichtvervuiling is.

Zijn donkere plaatsen gevaarlijker?

Donkere plaatsen kunnen een effect hebben op het onveiligheidsgevoel, maar het doven van openbare verlichting lijkt geen effect te hebben op criminaliteit.

Het doven van de openbare verlichting lijkt wel een effect te hebben op verkeersveiligheid. Dat is ook de reden dat er in onze stad niet wordt gedoofd tijdens piekmomenten (ochtend- en avondspits) en maar beperkt wordt gedoofd (na 24 uur en tot 5 uur, niet op donderdag, vrijdag en zaterdag).

Gefaseerde uitrol

Vanaf dit weekend, zondag 19 februari, wordt er gestart met de uitrol van het doofplan. Netbeheerder Fluvius start in Ledeberg en pakt in wijzerszin wijk na wijk aan. Het stadscentrum zal hierin ook worden meegenomen. Tegen midden mei kan alles rond zijn.

Alles in één keer doven gaat niet. De openbare verlichting in Gent wordt aangestuurd vanuit maar liefst 1.800 verschillende lichtkasten. Al die kasten moeten worden geherprogrammeerd. Op 10 weken denkt Fluvius de klus te klaren.

Vraag en antwoord

Heb je nog vragen of wil je je graag verdiepen? Lees hier de Q&A over het doven van de openbare verlichting.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.