Labojassen en een microscoop in de voetbalkantine
24 Augustus 2023
"Mijn grote dank en bewondering voor de vele vrijwilligers die de academies doen draaien met een warm hart en veel engagement."- Evita Willaert, schepen van Onderwijs
De eerste schooldag komt stilaan in zicht voor alle leerlingen, maar wist je dat in Gent de voorbije weken al zo'n 800 kinderen en jongeren naar de Gentse zomerscholen trokken? In deze gratis 'academies' draait alles rond spelen en leren.
Educatief programma
Talrijke Gentse vzw's (Standaard Muide, Roeland, Freetime ...) en hogeronderwijsinstellingen werkten mee aan het educatief programma van de Zomeracademie.
Deelnemers oefenen bijvoorbeeld Nederlands door een toneelstuk te maken of liedjes te schrijven, ze maken ook kennis met STEM door proefjes te doen in een labo of insecten te bestuderen onder een microscoop, of ze herhalen tafels in een kookworkshop.
Leergierige leerlingen
Het aanbod is pedagogisch en past in het leerproces van de leerlingen. De zomerscholen zijn een coördinatie van Onderwijscentrum Gent.
"Mijn grote dank en bewondering voor de vele vrijwilligers die de academies doen draaien met een warm hart en veel engagement. En ook chapeau aan de leergierige leerlingen, om zoveel bij te leren in de vakantie!", zegt Evita Willaert, schepen van Onderwijs.
Buitenspel: labojassen en een microscoop in de voetbalkantine
Labojassen, veiligheidsbrillen, pipetten en een microscoop. Niet meteen wat je verwacht in een voetbalkantine. Toch niets dan nieuwsgierige blikken en enthousiasme bij de kinderen op de zomeracademie 'Buitenspel' bij Standaard Muide.
Samen met de Universiteit Gent zorgde deze voetbalclub 10 dagen lang voor een ontspannende combinatie van spelen en leren. ‘s Ochtends ontdekken de kinderen wetenschappelijke thema’s, in de namiddag trainen ze de spieren en de teamspirit met sport en spel. Een winnende combinatie!
Schilderen met bacteriën
Proffen en onderzoekers geven er heel aanschouwelijke workshops op maat van deze jonge gasten. Tijdens het bezoek van Evita stonden de studie van bacteriën en genetica op het programma! Het was indrukwekkend om te zien.
Evita volgde een workshop 'Kombucha brouwen' en ze zag kinderen 'schilderen met bacteriën'. Hun nieuwsgierigheid en leergierigheid werden geprikkeld en tegelijk maken velen kennis met een wereld die veelal ver van hen staat.
Waarom een zomerschool?
Extra kansen geven aan kinderen en jongeren in de zomer, dat is het doel van de Zomeracademie. Door al spelend te blijven leren, vermijden we een zomerterugval en ontdekken leerlingen misschien nieuwe interesses.
"Leren zonder dat je het doorhebt, dat is het doel van deze zomeracademie", zeiden de organisatoren van JES vzw in het Overkophuis over hun summerschool. En zo is het precies.
Het is fantastisch dat zoveel partners hier hun schouders onder zetten. Ze maken het verschil voor de deelnemers. Benieuwd welke zomerscholen er waren? Zomeracademie Gent | Stad Gent
Wat is het nut van een zomerschool?
Een zomerschool biedt kansen aan de deelnemende kinderen om zomerverlies tegen te gaan. Kinderen uit de middenklasse gaan in de zomer vaker op sportkamp of pikken op reis een taal op. Maar veel kinderen blijven de hele zomer thuis en verliezen het ritme of de verdieping die ze op school meekrijgen.
Een zomeracademie biedt uitdaging. Kinderen spreken er twee weken Nederlands, ze pikken de tafels weer op tijdens een workshop, hun blik wordt verruimd door het aanbod.
"Een echte oplossing zou zijn om de zomervakantie in te korten en twee weken ervan te verschuiven naar de krokus- en de herfstvakantie." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs
"Toch pleit ik vooral voor een meer drastische maatregel. Hoe fantastisch ze ook zijn, de zomeracademies zijn een druppel op een hete plaat. Ze bereiken niet alle kinderen die het nodig hebben en ze maskeren het echte probleem: door de lange zomerbreak verliezen kinderen kennis, ritme en oefenkansen op allerlei vlakken."
"Scholen moeten in september eerst een paar weken herhalen voor ze kunnen starten met nieuwe leerstof. Een echte oplossing zou zijn om de zomervakantie in te korten en twee weken ervan te verschuiven naar de krokus- en de herfstvakantie. Volgens veel onderwijsexperts is dát de beste manier om zomerverlies tegen te gaan", zegt Evita Willaert
Een andere indeling van de schooljaarkalender
De kansen die de zomeracademie biedt, zijn nuttig voor alle leerlingen, niet alleen voor die 800 dappere Gentenaartjes die deze zomer instapten. Jawel, het is nuttig voor kinderen met een andere thuistaal dan het Nederlands om twee weken extra Nederlands te kunnen praten.
Maar er zijn evengoed kinderen zonder migratie-achtergrond in de familie, die in de zomer veel verlies lijden. Wie leert lezen bijvoorbeeld, heeft baat bij oefening op geregelde tijdstippen.
"Wanneer gaan we luisteren naar wat experts aanraden voor de leerprestaties van kinderen? Wanneer gaan we het schooljaar op hun maat organiseren?" - Evita Willaert, schepen van Onderwijs
En ook andere schoolse kennis verwatert in de lange zee die de zomervakantie is. Het leerproces is een herhalingsproces, dat te lang on hold wordt gezet tijdens de zomer.
"Het huidige schooljaar is niet gefocust op wat het beste is voor het kind. Ik hoor bezwaren, vanuit het standpunt van volwassenen, om het schooljaar te herorganiseren."
"En natuurlijk zullen er aanpassingen moeten gebeuren en is dit verandertraject wat spannend. Maar wanneer gaan we luisteren naar wat experts aanraden voor de leerprestaties van kinderen? Wanneer gaan we het schooljaar op hun maat organiseren?", besluit Evita Willaert, schepen van Onderwijs.
Meer lezen over de adviezen omtrent een kindgerichte schoolkalender? Lees hier meer.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.