KnetterGent legt eerste zonnepanelen op scoutslokalen

09 November 2023

KnetterGent legt eerste zonnepanelen op scoutslokalen

"Ik ben zo trots dat het jeugdwerk in Gent samenwerkt om te investeren in hernieuwbare energie." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

Hoe kan je jeugdverenigingen van groene stroom laten genieten? En hoe kan je voldoende geld verzamelen om het dak van de lokalen vol leggen met zonnepanelen? KnetterGent, opgericht door enkele Gentse jeugdorganisaties, heeft de oplossing. FOS de Wilde Eend in Drongen bijt de spits af.

'KnetterGent', opgericht door enkele Gentse jeugdorganisaties, is een coöperatie die investeert in zonnepanelen op jeugdlokalen. Op woensdag 8 november 2023 namen ze hun eerste installatie in gebruik, op het dak van de lokalen van FOS de Wilde Eend in Drongen.

Naast FOS De Wilde Eend hebben ook andere jeugdorganisaties al toegezegd: Circusplaneet VZW, Fos de Reiger, Chiro Oostakker en Oude Bareel.

Ook andere verenigingen kunnen nog aansluiten. Het initiatief werd opgestart door de Jeugddienst en de Dienst Milieu en Klimaat van Stad Gent, maar staat nu volledig op eigen benen.

Veel beschikbare dakoppervlakte

Het project is ontstaan na energiescans van de lokalen van jeugdverenigingen. Daaruit bleek dat er veel dakoppervlakte beschikbaar was, maar dat het de organisaties ontbrak aan kapitaal en kennis om zonnepanelen te plaatsen. Zij willen zich vooral concentreren op waar ze goed in zijn: jongeren de tijd van hun leven bezorgen. Bovendien bleek het eigen verbruik van de jeugdorganisaties vaak te laag om de investering rendabel te maken.

"KnetterGent zorgt ervoor dat nu ook de brede en diverse achterban van de jeugdorganisaties mee kan investeren in zonne-energie." - Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat

Opgestart in voorjaar ’23, neemt KnetterGent die zorgen weg van de jeugdverenigingen. De coöperatie zorgt ervoor dat zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden, ook op daken van verenigingen die minder elektriciteit verbruiken.

Draagvlak voor energietransitie

"Gent is nu al zonnekampioen. Maar we kunnen nog beter. KnetterGent zorgt ervoor dat nu ook de brede en diverse achterban van de jeugdorganisaties mee kan investeren in zonne-energie. Dat zorgt voor draagvlak voor de energietransitie" zegt Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat.

KnetterGent biedt hen goedkope stroom aan tijdens zonne-uren en dat tegen een stabiele prijs. De overschot van de stroom wordt verkocht via Ecopower.

"KnetterGent zorgt er op deze manier ook voor dat jeugdlokalen die niet in het bezit zijn van de stad, voorbereid zijn op een toekomst met duurzame energiebronnen." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management.

"Ik ben zo trots dat het jeugdwerk in Gent samenwerkt om te investeren in hernieuwbare energie. KnetterGent zorgt er op deze manier ook voor dat jeugdlokalen die niet in het bezit zijn van de stad, voorbereid zijn op een toekomst met duurzame energiebronnen", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management.

Het kapitaal wordt verzameld bij de achterban van verschillende jeugdverenigingen, een grote en diverse groep Gentenaars, die niet altijd even gemakkelijk de weg vinden naar investeringen in hernieuwbare energie. Ondertussen is er al meer dan 130.000 euro gemobiliseerd.

Niet alleen komen er zo meer zonnepanelen – het draagvlak voor de energietransitie zal hier ook mee stijgen.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.