Klimaatoma’s Tine Heyse en Vera Dua: “Zonder woede en verontwaardiging, geen verandering”

10 November 2021

Klimaatoma’s Tine Heyse en Vera Dua: “Zonder woede en verontwaardiging, geen verandering”

Op zaterdag 23 oktober werd de Gentse afdeling van Grootouders voor het Klimaat gelanceerd. Ook aanwezig: éminence verte Vera Dua en kersvers oma Tine Heyse. “Ja, wij zijn ook bezorgd en kwaad. Maar we laten het hoofd niet hangen. Je kan zoveel doen om het verschil te maken.” Het heilige vuur brandt heviger dan ooit.

Waarom heb jij mee de Grootouders in Gent opgericht?

Vera: “Bij de Grootouders voor het Klimaat staat de vraag centraal of we wel goede voorouders zijn geweest. Daarvoor blijf ik vechten. We zijn een onafhankelijke organisatie, actief in negen landen. We helpen bij klimaatacties, organiseren lezingen en verspreiden de boodschap. We voelen ons verbonden met elkaar, met de klimaatjongeren en met alle generaties die na ons komen. Dat is echt heel sterk.”

Wat heeft jouw engagement voor klimaat verder aangewakkerd?

Vera: “Dat is zeker te danken aan Greta Thunberg. Ze is zo sterk en kwetsbaar tegelijk. Ze blijft maar gaan, ondanks alle bagger. Ze is echt een rolmodel voor meisjes die onzeker en bezorgd zijn. Geen wonder dat er zoveel jonge vrouwen het voortouw nemen bij de klimaatacties. Wat zij heeft verwezenlijkt, de hele Europese Unie die zich nu in beweging trekt, de internationale aandacht, dat is echt fantastisch.

"We hebben alle soorten engagement nodig." - Vera Dua, voormalig minister van Landbouw en Leefmilieu  

Vera: “Mijn kleindochter is ook klimaatactiviste. Ze heeft zich heel eenzaam gevoeld tijdens de coronacrisis. Zoals veel jongeren maakte ze zich veel zorgen over het klimaat en kon ze dat met niemand delen. De nieuwe klimaatmarsen hebben haar er echt bovenop geholpen.”

Tine: “Mijn kleinzoon is deze zomer geboren. Ik kan niet ophouden over hem te vertellen. Maar tegelijk waren er de overstromingen, hittegolven en droogte. Welke wereld laten we achter? Na de klimaatbetoging aan het Gentse stadhuis in oktober heb ik met een aantal klimaatjongeren gesproken. Een van die meisjes vertelde bloedserieus dat ze al op haar twaalfde had beslist om geen kinderen te krijgen. Heftig, vond ik dat. Maar ik begrijp haar ook. Er is veel woede en verontwaardiging. Waarom gaat het niet sneller?”

Vera: “Die woede is echt nodig. Geen verandering zonder verontwaardiging. Het gaat te traag, maar toch zie ik ook hoopvolle dingen gebeuren. Het bewustzijn is nu zoveel groter. Toen de groene beweging en partij opkwamen, lachten pers en politiek ons weg. Dat is nu wel even anders. Zelfs de captains of industry lijken tot inzicht te zijn gekomen. En dankzij de relanceplannen is geld geen probleem. Maar de uitdaging is ongezien. Alles moet om. Wat me soms verontrust is dat de politiek zich blijft verschuilen achter het draagvlak dat zogezegd ontbreekt. Echt, zever.”

Waarom heeft het zo lang geduurd voor klimaat hoog op de agenda kwam?

Vera: “Voor mij was de publicatie van het rapport van de Club van Rome echt een eye-opener. Daarin schreven wetenschappers en industriëlen voor het eerst dat er grenzen waren aan de groei. Maar klimaat werd toen weggeduwd door de acute milieuproblemen. Je kreeg mensen op straat omdat er gele rook uit de schouwen van de fabrieken kwam, dode vissen in het water dreven, bossen werden gekapt. Begin jaren 80 was het wel duidelijk. In de VS lagen er onder president Carter voorstellen op tafel om af te geraken van fossiele energie. Maar toen kwam de lobby van de olieproducenten op gang, die miljarden hebben gespendeerd aan het zaaien van twijfel. Daarmee zijn we tientallen jaren kwijtgespeeld.”

Tine: “De Club van Rome stelde dat de fossiele brandstoffen zouden uitgeput raken. Daarin hebben ze zich vergist. We moeten de voorraden gewoon in de grond laten zitten. Dat besef heeft voor mij alles veranderd.”

Hoe kan je omgaan met woede over de klimaatverandering?

Tine: “Die kwaadheid kan je omzetten in positieve energie. Actie is de beste remedie.”

Vera:“Je moet medestanders zoeken, je verontwaardiging tonen en je engageren. Kies iets waar jij je goed bij voelt. Stap in de politiek, ga op de barricades staan, word actief in coöperaties of burgerinitiatieven. We hebben alle soorten engagement nodig. Het lukt niet zonder gestructureerde milieubeweging, zonder opstand op straat, en zeker niet als er geen politici zijn die het oppikken. Er is zoveel te doen.”

 

Dit interview verschijnt in de Groenkrant van december 2021. Hier kan je je gratis abonneren op onze Groenkrant. 

 

Lees meer over het ambitieuse Gentse klimaatbeleid

Lees meer over het ambitieuse Gentse klimaatbeleid in onderstaand artikel op onze website: 

👉🏽 Stad Gent gaat voor fossielvrij en sociaal in derde klimaatplan

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.