Klaar voor de toekomst met groene warmte uit de bodem

20 Februari 2020

Klaar voor de toekomst met groene warmte uit de bodem

Met 59 gezinnen en een wijkgezondheidscentrum wordt Cohousing Bijgaardehof aan Dampoort het grootste collectieve woonproject van Vlaanderen. Warmte en koeling zullen uit de bodem komen, via een groot BEO-veld. “Hier realiseren we een toekomst onafhankelijk van fossiele brandstoffen”, zegt Tine Heyse. 

Op de site van de oude Malmarfabriek boort een grote oranje boormachine 52 gaten tot 148 meter diepte. Die vormen de basis voor een BEO-veld (Boorgaten Energie Opslag), een net van buizen waar water doorheen stroomt. In de winter zal het water in de buizen door de ondergrond worden opgewarmd en met een warmtepomp op een hogere temperatuur worden gebracht. Door de onttrekking van warmte zal de bodemtemperatuur tot een minimum dalen aan het einde van het stookseizoen. In de zomer wordt de opgeslagen koude naar boven gebracht. Dat zal de gebouwen koel houden.

“Dit project past in de strategie om Gent onafhankelijk te maken van geïmporteerde fossiele brandstoffen als gas, stookolie of steenkool. In het Bijgaardehof wordt die toekomstdroom waar gemaakt. Deze gebouwen zijn helemaal klaar voor de toekomst”, Tine Heyse, schepen van Klimaat en Energie

Samen met de zonnepanelen die op de daken zullen worden geïnstalleerd, vormt het BEO-veld een bijzonder efficiënt en duurzaam systeem van verwarming en koeling.

De techniek wordt vandaag steeds meer gebruikt bij grote nieuwbouw- of renovatieprojecten: bij Ziekenhuis Maria Middelares of het Gentse Wintercircus. En nu ook in een cohousingproject. Stad Gent zorgt voor 100.000 euro subsidie, de helft van het totale bedrag.

De wooneenheden van Cohousing Bijgaardehof zijn compact, met gedeelde parkings en een gemeenschappelijke ruimte en tuin. Een aangrenzend deel van het park wordt opengesteld voor de buurt.

Tine Heyse: “Dit project past in de strategie om Gent onafhankelijk te maken van geïmporteerde fossiele brandstoffen als gas, stookolie of steenkool. In het Bijgaardehof wordt die toekomstdroom waar gemaakt. Deze gebouwen zijn helemaal klaar voor de toekomst.”