Jongerenprogramma Groen Gent 2024


SAMEN GENT MAKEN 

Gezonde lucht inademen 
Veilig en vlot fietsen naar school of werk 
Zwemmen in open water, niet enkel in de Blaarmeersen 
Solidariteit binnen en buiten de stad
Ruimte om te feesten 
Ruimte om te sporten en te spelen, zonder hekken
Ruimte om jezelf te zijn

Waar droom jij nog van? Zet het om in daden, want op 13 oktober beslis jij hoe Gent er in 2030 uitziet. 

Jong Groen Gent en Groen Gent hebben heel wat ideeën om verder te bouwen aan een Gent waar iedereen welkom is en zich thuis voelt. Een stad op maat van jongeren vertrekt vanuit de jongeren zelf. Op de lijst van Groen Gent staan daarom ook heel wat jongeren:15 van de 53 kandidaten zijn jonger dan 33 jaar. 

Het programma van Groen Gent staat bovendien boordevol ideeën en acties om Gent nog meer een stad van, voor en door jongeren te maken. Het volledige programma vind je op www.groengentgaatdoor.be , maar met Jong Groen Gent lichten we een aantal speerpunten voor jou uit. Acties waarvan wij geloven dat ze de basis zijn voor een jongerenbeleid dat niemand achterlaat en inspraak geeft. 

Want jong zijn in Gent is vréé wijs, maar heeft soms ook uitdagingen. Die willen we aanpakken. 

1. Ruimte voor jongeren, in de stad en in hun hoofd

We claimen de stad! Jongeren moeten meer ruimte krijgen. Denk aan meer geld en ondersteuning voor de vele jeugdbewegingen die in Gent actief zijn, maar ook aan letterlijk meer plekken in de stad om te ravotten, te dromen of gewoon te zijn. Waar of hoe die plekken eruit zien, beslis jij. Want we geloven dat jongeren het beste weten wat ze nodig hebben om zichzelf volledig te kunnen ontplooien. 

In een jonge stad wordt ook gefeest. In Gent is er nood aan meer zalen waar jongeren zelf fuiven kunnen organiseren, naast De Vierde Zaal. Dat kan beter, dus daar zetten we op in. Het kan ook eenvoudiger. Daarom willen we het Alles Kan platform verbeteren en uitbouwen tot een écht event loket. 

Fysieke ruimte claimen, kan enkel wanneer je er ook mentaal de ruimte voor hebt. Daarom moet de Stad inzetten op bewustzijn rond mentaal welzijn. Jongeren moeten weten waar ze terecht kunnen met hun kopzorgen en het gevoel hebben dat ze er niet alleen voor staan. 

2. Sterk, inclusief onderwijs

We gaan voor een sterk inclusief onderwijs dat diversiteit omarmt. Dat is een duidelijk, krachtig en positief antwoord op het koude, Vlaamse onderwijsbeleid. Investeren in Gentse scholen betekent investeren in de uiteenlopende vragen, noden en problemen van de kinderen én in het schoolpersoneel. We timmeren  aan een eerlijkekansenbeleid en we staan schouder aan schouder met het schoolpersoneel.

Zodat elk kind, elke jongere, elke leerkracht zich welkom voelt op de speelplaats.

3. De klimaatcrisis lokaal aanpakken: een groene, gezonde stad voor iedereen

Gezonde lucht is een recht. Wat we inademen, is politiek. De afgelopen jaren verbeterde de luchtkwaliteit in Gent al dankzij de lage-emissiezone en het mobiliteitsplan, maar het kan nog beter. Daar willen we op blijven inzetten. Hierbij laten we niemand achter: het openbaar vervoer moet betaalbaar. Voor jongeren onder de 14 jaar blijft het gratis en voor 14 - 25 jarigen zorgen we voor een extra betaalbaar tarief, zoals in Brussel. 

Een groene stad, dat betekent meer bomen en meer toegankelijk zwemwater. Zwemmen in open lucht? Graag! Niet enkel in de Blaarmeersen, maar op meerdere plekken in Gent. De Franse Vaart bijvoorbeeld? En wat ons betreft, worden de plannen voor de jachthaven aan het Houtdok ook herzien. 

Na al dat ravotten, dromen en feesten, komt stilte af en toe wel eens van pas. In de stad is dat niet evident, toch koesteren we de luwteplekken die er al zijn en vergroten we ze. Want stilte is zo belangrijk om helemaal te kunnen ontspannen. 

4. Gent is geen eiland: internationale solidariteit

In Gent werken we niet samen met Israëlische bedrijven die profiteren van de bezetting van Palestina. Als solidaire en menselijke stad tonen we ons mee solidair met zij die mensenrechtenschendingen ervaren en voorzien een veilige plek en thuis voor wie dat nodig heeft.

De dekolonisatie is nog niet rond. We gaan verder aan de slag met het dekoloniseren van de stad. We kijken niet alleen met een frisse blik naar de openbare ruimte, maar ook naar structuren en manieren waarop mensen betrokken worden. Hierbij betrekken we de huidige Gentse dekolonisatiebewegingen actief. 

5. Wonen moet betaalbaar zijn 

‘t Is vaak nog té duur om een dak boven je hoofd te vinden in Gent. Nochtans is een kwaliteitsvolle woonst een mensenrecht. Dankzij schepen Tine Heyse deed onze stad al een serieuze inhaalbeweging in sociale woningen, maar er is nog werk aan de winkel. Daarom moet het een prioriteit blijven. 

Het woonbeleid is geen luchtkasteel. Voor meer gelijkheid, moet er ongelijk geïnvesteerd worden. Groen Gent kiest resoluut voor investeringen in de huurmarkt en zij die het niet breed hebben zodat elke Gentenaar, elk Gents gezin een plekje vindt.