Japanse duizendknoop: mooi maar niet te temmen

01 April 2021

Japanse duizendknoop: mooi maar niet te temmen

Heb je de Japanse duizendknoop ook al gezien in de Gentse bermen? De plant is herkenbaar aan zijn grote frisgroene bladeren en witte pluimbloemen, maar vormt een ernstige bedreiging voor onze natuur omdat hij woekert en inheemse plantensoorten verdringt. Bovendien gaat de plant vlot door muren of asfalt heen. De exoot groeit in deze tijd tot wel 20 centimeter per week, Sara Matthieu vraagt aan Gents schepen voor Groenbeheer De Bruycker, wat de Stad tegen de verspreiding doet.

Sara Matthieu is Europees Parlementslid voor Groen en trotse Gentenaar. Tijdens de vele coronawandelingen in Gent valt haar op dat de Japanse duizendknoop steeds vaker te voorschijn komt: "De plant heeft nauwelijks nut voor insecten en andere dieren en zorgt voor flink wat overlast door het overwoekeren van ander groen. In de Gentse Gemeenteraad vroeg ik daarom hoe we ze kunnen bestrijden."

Sara haalt daarbij het voorbeeld aan van vernietiging via elektriciteit door de stad Lier: "Omdat er geen gebruik gemaakt wordt van gif ontzien we natuur en omgeving en wordt het probleem letterlijk en figuurlijk bij de wortel aangepakt.

"Vernietigen via elektriciteit zoals in Lier is een mogelijkheid om het probleem letterlijk en figuurlijk bij de wortel aan te pakken" - Sara Matthieu, raadslid

Het gebruik van pesticiden zoals Roundup is voor Groen uit den boze en moeten we absoluut vermijden. Alternatieven zoals uitputting van de plant kunnen een alternatief vormen."

De schepen verzekerde dat de Stad geen pesticiden gebruikt en op dit moment voornamelijk inzet op uitputting van de plant door intensieve bemaaiing. De verspreiding van de exoot wordt in Gent ook actief opgevolgd via een digitaal systeem. De vernietiging van de plant door elektriciteit kan alleszins onderzocht worden. Want dat vernietigen is niet makkelijk, de Japanse duizendknoop verspreidt zich niet via zaden maar via de wortels die tot 5 meter lang kunnen worden. Sara: "De verspreiding van de plant is helaas erg makkelijk. Resten van de duizendknoop belanden in het groenafval, waardoor ze als compost terugkeren en voor nieuwe plantjes kunnen zorgen. De plant bij het restafval wegbrengen voor verbranding is een veiligere oplossing."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.