In dialoog over publiek vastgoed

11 Mei 2023

In dialoog over publiek vastgoed

"Toen ik schepen werd van Facilitair Management, leek dat voor veel mensen vooral een interne aangelegenheid. Het was me altijd duidelijk dat vastgoed een enorme hefboom is om een stad te ontwikkelen." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management  

Wie de voorbije weken en zelfs jaren buiten kwam in Gent, werd wellicht aangesproken door de vrijwilligers van Te Duur die handtekeningen verzamelden voor een referendum. De actie kaart het issue van de kost van wonen in onze stad aan - een prioriteit voor Groen. De petitie neemt het vastgoedbeleid in het vizier en daarom ging Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management, in gesprek met de initiatiefnemers tijdens een volle Speakerscorner in Gent. "We delen de bezorgdheid, maar denken dat de oplossing net iets complexer zal zijn."

Vastgoed als hefboom

"Toen ik schepen werd van Facilitair Management, leek dat voor veel mensen vooral een interne aangelegenheid. Het was me altijd duidelijk dat vastgoed een enorme hefboom is om een stad te ontwikkelen. Deze actie wakkert dat gesprek aan, en dat is goed. Maar het debat verdient nuance", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management.

"Vastgoed gaat niet enkel over bakstenen maar over vele sociale zaken, over ontmoeten, over recht op de stad, over ruimte voor jongeren …. Ik ben dan ook oprecht blij met een de interesse en een publiek debat over vastgoed."

Zondag 7 mei vond er een boeiende speakerscorner plaats met de initiatiefnemers van Te Duur. Een debat met soms misverstanden, andere verwachtingen maar vooral veel gelijke dromen.

Wonen is te duur?   

De dure woon- en huurprijzen zijn een oprechte bezorgdheid en dan ook een absolute prioriteit van dit bestuur. Dankzij collega Tine Heyse werden er voorbije jaren heel wat inspanningen gedaan. 

De grootste uitdaging is dat het aanbod stuk kleiner is dan de vraag. Er komen wel netto woningen en appartementen bij, maar zonder ingrijpen van de overheid gebeurt dit 'aan de bovenkant van de markt' omdat dit voor ondernemers in een winst-logica nu eenmaal veel voordeliger is. Daarom dat Stad Gent ingrijpt en stuurt, op vele vlakken: steun aan ThuispuntGent, voorwaarden in ruimtelijke uitvoeringsplannen, een shift naar sociaal huren bij het stadsontwikkelingsbedrijf.

En ook nu al door het inzetten van ons stedelijk patrimonium in functie van meer sociale woningen. Het sociaal wonen in Gent werd de voorbije jaren versterkt door het kosteloos inbrengen van stedelijke woningen (bij SoGent) die er woningen realiseert die via het Sociaal Verhuurkantoor toegewezen worden aan gezinnen met een hoge woonnood.

Grond ruilen

De Stad ruilt regelmatig stukken grond met ThuisPuntGent om efficiëntere bouwprojecten mogelijk te maken. Op dit moment loopt een onderzoek welke bouwgronden die de Stad nog heeft kunnen toegewezen worden voor bouwprojecten van ThuispuntGent.  

We delen dus de zorg van de actiegroep, we nemen al vele acties - waaronder exact wat gevraagd wordt: inzetten van het stedelijk patrimonium voor het uitbreiden van het aanbod van sociaal wonen. Kan dat meer? Misschien wel. Kon dat sneller? Wellicht wel. Maar met Groen in het bestuur wordt hier de voorbije jaren al heel wat meer werk verzet dan voordien. De ommekeer is dus ingezet en het thema staat nu ook veel hoger op de agenda. 

Publiek vastgoed en wonen, niet steeds een tandem  

De link tussen het vastgoed van de Stad Gent en wonen is vaak niet lineair. De Stad heeft meer dan 600 gebouwen in eigendom. Dat is veel. Die staan ten dienste van de Gentenaars. Het gaat dan om het stadhuis, het administratief centrum, meer dan 100 scholen, het Groot Vleeshuis, bibliotheken, jeugdlokalen …

Sinds Hafsa schepen is geworden in januari 2022, werd de opdracht gegeven om te versnellen richting gedeeld ruimtegebruik in onze stadsgebouwen om ze optimaler te kunnen gebruiken. 

Om echt ten dienste te staan moeten we die goed kunnen onderhouden. We willen ze uiteraard ook klimaatrobuust en fossiel-vrij maken. De onderhoudsbudgetten zijn eigenlijk al jaren onvoldoende om de gebouwen toekomst-proof te onderhouden: multi-functioneel en energie-efficiënt. Dus kosten ze handenvol geld. 

Dit is niet nieuw, hierover wordt al langer nagedacht. Sinds Hafsa schepen is geworden in januari 2022, werd de opdracht gegeven om te versnellen richting gedeeld ruimtegebruik in onze stadsgebouwen om ze optimaler te kunnen gebruiken. 

Patrimonium groeit

Hafsa kon op het debat ook duiden dat er helemaal geen uitverkoop van vastgoed bezig is door de Stad. De meest courante voorbeelden slaan ook niet op gebouwen van de Stad. Als we naar de Stad Gent kijken, gebeurt net het omgekeerde : het gebouwenpatrimonium groeide aan met 25.000m² sinds 2018. Er worden immers  scholen bijgebouwd, jeugdlokalen verruimd ...

Het OCMW van de Stad Gent is bovendien een van de grootste landbouwgrondeigenaars van Vlaanderen: verspreid over Oost- en West-Vlaanderen ligt 1.600 hectare landbouwgronden die eigendom zijn van het OCMW. Ook voor die landbouwgronden besliste het Stadsbestuur om deze bestuursperiode geen gronden te verkopen.  

Efficiënter gebruik

Vastgoed van de Stad Gent is letterlijk over de eeuwen heen gegroeid en daarom niet allemaal aangepast aan de noden van vandaag. Er is ook een historische achterstand in onderhouds-investeringen.

We zoeken ook naar nieuwe samenwerkingen en efficiënter gebruik. In Nieuw Gent wordt een bouwproject samen ontworpen (jeugdfuncties en sociaal restaurant op de gelijkvloers van nieuwe appartementen van ThuispuntGent).

De buurtcentra, lokale dienstencentra en open huizen hebben in de wijken en deelgemeenten erg complementaire werkingen, met openingsuren die niet altijd overlappen. Daarvoor wordt op korte termijn gekeken hoe deze kunnen samenhuizen. Intern gaan de stadsdiensten compacter gehuisvest worden : 4 hubs waar niet elke ambtenaar nog een eigen bureau zal hebben.

Verkoop nooit eerste keuze

Soms zijn gebouwen niet meer bruikbaar voor de eigen diensten. Indien ze niet ingezet kunnen worden voor wonen, wordt case-by-case bekeken. Verkoop is zeker niet de enige optie en nooit de eerste keuze. Ook erfpacht, lange termijn huur of andere vormen worden onderzocht.    

Het debat is dus aangewakkerd door dit initiatief, en dat is goed. We delen de zorg, maakten jaren terug al een beleidsprioriteit van betaalbaar wonen en gaan hierin zeker verder met alle middelen die we in handen hebben. Ook het patrimonium van de stad waar en wanneer dat kan. Maar dat debat moet wat ruimte krijgen om nuance en feiten in te brengen. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.