Extra ondersteuning voor kansengroepen

20 Februari 2020

Extra ondersteuning voor kansengroepen

Dit jaar zetten we 50 trajecten 'job- en taalcoaching' op. Dat werd deze week unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad. Door de job- en taalcoaching verhogen we de kans op een duurzame job. We zetten in op mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken om hun plaats te vinden op een werkvloer, bijvoorbeeld omdat ze onvoldoende Nederlands spreken. De helft van de coachings zal gebeuren in de sector van de dienstencheques. 

Job- en taalcoaching

Wie nieuw is op een werkvloer, heeft veel te ontdekken en te leren. Elke onderneming is anders, elke collega is anders. Een jobcoach begeleidt nieuwkomers en hun werkgever in dit proces. De coaching is er specifiek voor personeelsleden uit kansengroepen en moet de kansen op duurzame tewerkstelling verbeteren. In combinatie met jobcoaching bieden we vaak taalcoaching aan voor de mensen bij wie het Nederlands ontoereikend is om vlot een plek te kunnen vinden op de werkvloer. 

Elk jaar overstijgt de vraag van bedrijven naar coaching door onze Dienst Werk het aanbod. 

Extra coachings in de dienstenchequesector

De functie als dienstenchequemedewerker is een knelpuntberoep. Bovendien stelt de dienstenchequesector vooral kansengroepen aan het werk, zoals kortgeschoolden en werknemers die niet in België zijn geboren. Dit versterkt het belang van goede opleidingen en omkadering in de sector. Net daarom zetten we extra in op job- en taalcoaching in deze sector.