Gentse ‘zonnecoach’ zorgt voor 5.700 panelen bij bedrijven

11 April 2024

Gentse ‘zonnecoach’ zorgt voor 5.700 panelen bij bedrijven

De Vlaamse overheid verplicht grote bedrijven om vanaf 2025 zonnepanelen te installeren. Het is dus niet langer vrijblijvend. Met de zonnecoach helpen we bedrijven hieraan te voldoen.

Al negen Gentse bedrijven hebben zonnepanelen gelegd of besteld met de hulp van de ‘zonnecoach’ van de Stad Gent. Samen is dat goed voor bijna 5.700 exemplaren, wat instaat voor het verbruik van 622 gezinnen. Het gaat om het chemisch bedrijf Molymet (foto), een supermarkt, twee woonzorgcentra en andere ondernemingen.

Op dit moment ligt bij een achttal bedrijven de investeringsbeslissing klaar en bij een twintigtal loopt nog een traject. Het project startte twee jaar geleden, in 2022.

Wie, wat, hoe, zonnecoach?

De 'zonnecoach' is een energiespecialist aangesteld door de Stad Gent. Elke Gentse onderneming met een groot dak kan er gratis een beroep op doen. De zonnecoach bekijkt hoeveel panelen er kunnen komen, vergelijkt offertes, berekent opbrengsten of helpt zoeken naar externe financiering. De zonnecoach contacteert ook zelf bedrijven.

"Voor de bedrijven blijkt de plaatsing van de zonnepanelen een slimme investering. Op vijf à zes jaar tijd zijn ze terugverdiend. Nadien leveren de panelen de stroom helemaal gratis." - Tine Heyse, schepen voor Klimaat

Het installeren van grote zonne-installaties neemt best wat tijd in beslag. Is het dak sterk genoeg? Wat is het verbruiksprofiel? Hoe loopt de financiering? Welke aannemer zal de werken uitvoeren? Van investeringsbeslissing tot oplevering duurt het snel twee jaar.

Van de 70 bedrijven die door de zonnecoach werden gecontacteerd, heeft al 10% pv geplaatst - nog een tiental is bezig met de plaatsing. Best een hoog slaagpercentage, voor een proefproject. 

"Voor de bedrijven blijkt de plaatsing van de zonnepanelen een slimme investering. Op vijf à zes jaar tijd zijn ze terugverdiend. Nadien leveren de panelen de stroom helemaal gratis", zegt Tine Heyse, schepen voor Klimaat.

Waarom de zonnecoach?

Gent is een klimaatstad. We hebben de ambitie om klimaatneutraal te worden. Zonnepanelen zijn daarbij een belangrijk deel van de oplossing. Momenteel zijn zonnepanelen de goedkoopste manier om elektriciteit op te wekken.

  • Door te investeren in zonnepanelen kunnen bedrijven hun energiekosten fors verlagen.
  • Bovendien verplicht de Vlaamse overheid grote bedrijven om vanaf 2025 zonnepanelen te installeren. Het is dus niet langer vrijblijvend. Met de zonnecoach helpen we bedrijven hieraan te voldoen.
  • Als bedrijven hun eigen hernieuwbare stroom produceren, zijn ze beter beschermd tegen de schommelingen op de internationale energiemarkten.
Wat brengt de toekomst?

Met een investering van 30.000 euro door de Stad werd nu al voor 2 miljoen euro geïnvesteerd door de bedrijven.

Het project is een echte hefboom gebleken. Daarom zal het worden verdergezet in de bestaande werking met de energiecoaching voor bedrijven.

Door de zonnecoach en energiecoach te koppelen in één service, worden hernieuwbare energie en energiebesparing tegelijkertijd aangepakt. Doel is om jaarlijks 10 bedrijven te overtuigen om te investeren in grote PV-installaties.

Gent Zonnekampioen

Gent is kampioen in zonnepanelen. In geen enkele Vlaamse gemeente levert de zon meer energie dan hier. Er staat in Gent nu voor 175 megawattpiek aan pv-panelen, goed voor het jaarverbruik van meer dan 50.000 gezinnen. De tweede plaats is voor Antwerpen, met 155 megawatt.

Nog straffe cijfers? Tussen 2019 en 2024 kwam er 100 MW aan zonnepanelen bij. Dat is meer dan in alle jaren voordien samen, vanaf begin jaren 2000.

In ons klimaatplan hadden we de ambitie om het vermogen aan pv te verdubbelen deze legislatuur. Daar zitten we nu ruimschoots over.

De groei was het sterkst bij bedrijven. Maar ook de Gentse gezinnen en de stad zelf hebben al veel geïnvesteerd de laatste jaren. Zo is het elektriciteitsgebruik in de stadsgebouwen nu voor meer dan 30% afkomstig uit eigen opgewekte stroom. In 2019 was dat nog minder dan 3%.

Nog niet genoeg

Nog maar op 7-8% van alle geschikte daken liggen pv-panelen. Er zijn nog veel mogelijkheden. Want gaan in de toekomst veel meer elektriciteit gebruiken dan vandaag, voor elektrische wagens bijvoorbeeld, en pv is de goedkoopste manier om daarin te voorzien.

Heel veel bedrijven zijn op die kar aan het springen. Zij combineren zonnepanelen en laadpalen, zodat hun werknemers overdag hun wagen kunnen opladen. Alle daken moeten vol.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.