Gentse vzw maakt ecofeminisme en dekolonisatie tastbaar voor jongeren
10 November 2022
Terwijl in het Egyptische Sharm-El-Sheikh de internationale gemeenschap samenkomt voor de klimaattop COP27, kwamen in Gent jongeren samen in een interactief denk- en doeprogramma. De voorbije weken zochten ze verbanden en oplossingen tussen internationale solidariteit, dekolonisatie, LGTBQIA+-rechten, en het klimaat. Het denk en doe-programma kreeg de naam Matrigenesis.
Matrigenisis is een interactief programma waarin gedurende vijf weekends jongeren samenkwamen. De bedoeling is om een veiligere ruimte te creëren voor deze jongeren, waarin zij hun kennis over klimaatproblematieken kunnen uitbreiden.
Ze verdiepten zich over hoe milieukwesties zich verhouden tot ras, gender, klasse en discriminatie tegenover personen met een beperking. Ze deden dat onder andere door onmiddellijk de impact van kolonialisme op het milieu te onderzoeken.
Matri-wat?
Matrigenesis is een term die door Malcom Ferdinand is bedacht in zijn boek 'A decolonial Ecology': Het 'reclaimen' van de aarde is een noodzakelijke daad van verzet. Dat is precies wat de jongeren met dit programma proberen te bereiken.
"Ik hoop dat de deelnemers aan de COP27 evenveel wilskracht en moed tonen als de deelnemers van Matrigenesis. Het gaat immers over onze gezamenlijke toekomst." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd en Internationale Solidariteit
Matrigenesis wordt georganiseerd door Kuchukua Hatua en kreeg steun van de Stad Gent. Het programma werd in elkaar gebokst door Rose-Myrtha. Ze is onder andere kunstcurator en richtte haar eigen vzw Kuchukua Hatua vzw op.
De jongeren trokken naar Antwerpen en Brussel, zagen films en volgden workshops over onder andere ecofeminisme, dekoloniseren en geweldloze communicatie, mediteerden en leerden en gingen creatief aan de slag. Hafsa ging langs op de laatste dag.
Monstertje
Tijdens een creatieve workshop waarbij ze met klei een monstertje maakte, ging ze in gesprek met de deelnemers en organisatoren over ongelijkheid, activisme, racisme, opgroeien, solidariteit en het klimaat.
Het was een fijne en inspirerende babbel over de rol van politiek, de nood om hoop te blijven koesteren, de urgentie om te handelen, de linken met ecofeminisme en dekolonisatie.
"Ik hoop dat de deelnemers aan de COP27 evenveel wilskracht en moed tonen als de deelnemers van Matrigenesis. Het gaat immers over onze gezamenlijke toekomst”, zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd en Internationale solidariteit.
Zorgzaamheid centraal
"Racisme, kolonisatie, klimaatopwarming, klimaatrechtvaardigheid, intersectionaliteit en dekolonisatie zijn moeilijke en emotioneel beladen thema's. Diepgaand leren over deze thema's vraagt veel van ons."
"Daarom vond ik het belangrijk dat ik de jongeren kon ontvangen in een omgeving waarin zorgzaamheid centraal staat. Hierdoor zijn we elke dag begonnen met een moment van rust en meditatie."
"Nu ik terugblik op onze weekends vind ik het zeer mooi om te beseffen dat deze zorgzaamheid organisch gegroeid is binnen onze groep naar elkaar toe", aldus Rose-Myrtha Vercammen Fortuna Dorsant, oprichter Kuchukua Hatua vzw.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.