Fietser zkt veilig kruispunt, lfst zonder gevaar

16 Maart 2023

Fietser zkt veilig kruispunt, lfst zonder gevaar

"Wat gebeurd is aan de Keizerspoort is verschrikkelijk, daarom moeten we nu ingrijpen om erger te voorkomen." - Sara Matthieu, raadslid Groen Gent

Aan de Gentse Keizerspoort raakte onlangs een 13-jarige fietser levensgevaarlijk gewond na een aanrijding met een vrachtwagen. De jongen is niet meer in kritieke toestand, maar de bezorgdheid bij actiegroepen, buurtbewoners en  ouders wordt gedeeld door het Gentse stadsbestuur. Raadslid Sara Matthieu ging mee actie voeren aan de Keizerspoort en legde haar oor te luisteren naar hoe het beter moet: "Wat gebeurd is aan de Keizerspoort is verschrikkelijk, daarom moeten we nu ingrijpen om erger te voorkomen."

Luisteren bij actievoerders

Samen met een 200-tal actievoerders én de schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw trok Sara naar de Keizerspoort om oplossingen voor een veiliger kruispunt te eisen.

Sara wil van Schepen Watteeuw weten of het 'vierkant groen'-principe een oplossing biedt: "Kruispunten die met dat systeem werken geven eerst groen licht aan alle voetgangers en fietsers, auto's moeten wachten."

"Zo vermijden we contact tussen actieve weggebruikers en auto's of vrachtwagens of mogelijke dodehoek ongevallen. Ook het weren van vrachtwagens tijdens de spits kan helpen om onze wegen veiliger te maken."

Nooit meer zo'n telefoontje

Schepen Watteeuw drukt zijn steun uit naar de jonge fietser en zijn familie: "Ik hoop dat de jongen snel herstelt en wil dat geen enkele ouder ooit nog zo'n telefoontje krijgt."

"De aanpak van gevaarlijke kruispunten moet absoluut sneller. Daarom moet de samenwerking met Agentschap Wegen en Verkeer beter, veel gevaarlijke kruispunten met zwaar verkeer zitten vandaag in hun beheer. Deze week heb ik al overleg met het Agentschap én Fietsberaad Vlaanderen over het kruispunt aan de Keizerspoort."

"De aanpak van gevaarlijke kruispunten moet absoluut sneller. Daarom moet de samenwerking met Agentschap Wegen en Verkeer beter." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

"We zullen zowel het 'vierkant groen'-principe, het verleggen van de stopstreep, aanpassing van de lichten en signalisatie en andere oplossingen bekijken."

Sara is tevreden dat de schepen ook het weren van vrachtverkeer uit de schoolspits overweegt, om zo alle risico's maximaal uit te sluiten: "Als mama vind ik veilige Gentse straten en kruispunten de allergrootste prioriteit, ik mag er niet aan denken dat dit mijn zoon zou overkomen."

"Ik zal er daarom alles aan blijven doen om onze stad veiliger te maken voor actieve weggebruikers." - Sara Matthieu, raadslid Groen Gent

"Ik zal er daarom alles aan blijven doen om onze stad veiliger te maken voor actieve weggebruikers."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? 
Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.

Op de hoogte blijven van het nieuws van en over Filip? 
Schrijf je dan in op de persoonlijke nieuwsbrief van Filip.