Fair Fashion Talk #6

07 Februari 2019

Fair Fashion Talk #6

Dinsdagavond kwamen enkele tientallen Gentse ondernemers met een hart voor Fair Fashion samen. Tijdens deze 6de Fair Fashion Talk werd duurzame ondernemer Marjan Storme in de kijker gezet. Twee experten van onderzoeksinstelling Centexbel brachten hun inzichten over ecologische duurzaamheid van textielvezels. Hoe kunnen aankopers, maar ook consumenten, het bos door de bomen zien? Gaat het om echte duurzame materialen of is er sprake van greenwashing?

Schepen Tine Heyse luisterde geboeid naar de uiteenzetting en onthield vooral dat dit een zeer complex verhaal is: “Ik heb geleerd dat bamboe niet altijd bamboe is (lacht). Bamboe is een natuurlijke grondstof maar in de praktijk is wat als bamboe verkocht wordt meestal viscose. En bij de productie van viscose worden chemicaliën zoals zwavelkoolstof gebruikt. Weg milieuvoordeel. En hoe zie je het verschil? Onze eerlijke ondernemers kunnen je daarbij helpen, maar onbewerkte bamboevezel is stugger en harder, terwijl de bewerkte vezel soepel en zacht is.”

Met deze Fair Fashion Talk werd een Fair 2019 afgetrapt in Gent, sinds kort eerste Fair Trade hoofdstad van Europa. Binnenkort meer info op de nieuwe website van Gent Fair Trade.