De expo ‘Gentse gronden’ blaast het debat over OCMW-gronden nieuw leven in
18 April 2024
"Wij zetten in Gent hard in op een stedelijk voedsel- en landbouwbeleid. Eigen stadsgronden zijn dan net een belangrijk instrument voor een landbouwtransitie."
Er loopt momenteel een zeer interessante tentoonstelling ‘Gentse gronden’ in het STAM. Een aanrader! Schepen Tine Heyse, bevoegd voor landbouw, neemt je mee doorheen de tentoonstelling.
Armen en zieken voeden met privé-initiatieven
De expo neemt je 800 jaar mee terug in de tijd. Het verhaal van de Gentse gronden begint in de 13de eeuw. Toen waren de gronden in private handen: van families, abdijen, kerken en hospitalen. Voor hun eigen voedselvoorziening maar ook om armen en zieken te voeden.
Pas vijf eeuwen later, met de Franse Revolutie, worden gronden publiek bezit. Ze worden nog steeds ingezet voor liefdadigheid.
De rol van het OCMW
Veel van die gronden zijn nu, 800 jaar later, in handen van het Gentse OCMW. Meer dan 5.000 hectare!
Sinds de jaren ’80 worden deze gronden echter verkocht. Het geld van de verkoop wordt ingezet voor de sociale dienstverlening van het OCMW. De hulp is geëvolueerd naar een structureel armoedebeleid.
Verkoop nefast voor landbouw
Vandaag zijn de OCMW-gronden geslonken tot 1.800 hectare. Dit heeft een grote impact op landbouwers. Eeuwenlang konden zij publieke gronden pachten. Toegang tot grond wordt nu onzekerder.
"Is dit nog wel de juiste beleidskeuze? In Gent voeren we hier debat over. Wij zetten in Gent hard in op een stedelijk voedsel- en landbouwbeleid. Eigen stadsgronden zijn dan net een belangrijk instrument voor een landbouwtransitie." - Tine Heyse, schepen van Klimaat, Voeding en Landbouw
"Is dit nog wel de juiste beleidskeuze? In Gent voeren we hier debat over. Wij zetten in Gent hard in op een stedelijk voedsel- en landbouwbeleid. Eigen stadsgronden zijn dan net een belangrijk instrument voor een landbouwtransitie", zegt Tine Heyse, schepen van Klimaat, Voeding en Landbouw.
Moratorium verlengen?
Sinds 2021 hebben we een stop ingevoerd op de verkoop van landbouwgronden.
"Ik ben fier op de keuze voor een moratorium. Dit moratorium loopt eind dit jaar af. Onnodig te zeggen dat ik als schepen bevoegd voor de lokale voedselstrategie én landbouw dit moratorium graag verlengd zou zien", zegt Tine Heyse, schepen van Klimaat, Voeding en Landbouw.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.