Evaluatie Gents GAS-beleid en recht op protest

19 September 2024

Evaluatie Gents GAS-beleid en recht op protest

"Gent is terecht trots op het pionieren in vele kwesties, als het aan ons ligt maken we het uitoefenen van het grondrecht op protest laagdrempeliger in de toekomst."

Er is de laatste tijd heel wat te doen rond het lokale GAS-beleid. Groen Gent is geen voorstander van administratieve sancties die het recht op protest inperken. Uiteraard moet protest veilig en geweldloos verlopen. Maar we vinden het belangrijk dat het recht op protest gegarandeerd wordt. Fourat bevroeg hierover de Gentse burgemeester in de commissie Algemene zaken van september.

Een evaluatie van het Gentse GAS-beleid

Terecht vraagt het Gentse middenveld naar een gedegen evaluatie van het Gentse GAS-beleid.

In de gemeenteraad van mei jongstleden stelde Groen Gent fractieleider Fourat Ben Chikha aan de Burgemeester - verantwoordelijk voor het Gentse GAS-beleid - al voor om het Gentse GAS-beleid grondig te evalueren op een volgende commissie. De burgemeester heeft daar toen positief op geantwoord, maar deze evaluatie werd alsnog niet geagendeerd. 

Het recht op protest

In een recent rapport van Amnesty International over de staat van het recht op protest in 21 Europese landen, blijkt dat slechts 4 landen (waaronder België) een toestemmingsprocedure hanteren voor het aanvragen van een protestactie in de publieke ruimte, in de overige landen en ook reeds in enkele Belgische gemeenten hanteert men een laagdrempeligere meldingsprocedure. 

"Waarom kan het op zovele plaatsen wel en in rebelse stad Gent niet?" - Fourat Ben Chikha, fractieleider Groen Gent

In het rapport wordt het opleggen van een toelatingsprocedure voor de organisatie van een protestactie op het publieke domein ook geproblematiseerd en wordt een laagdrempelige meldingsprocedure als betere praktijk, in overeenstemming met internationale mensen- en burgerrechtelijke normen bepleit.

Op dit moment hanteert Gent eveneens een toestemmingsprocedure in het lokale politiereglement en kunnen overtreders gesanctioneerd worden met een Gemeentelijke Administratieve Sanctie.

Pionieren in Gent

Op de laatste commissie Algemene Zaken vroeg Fourat de Burgemeester naar wat de consequenties voor de politie zouden zijn als het Gentse reglement in overeenstemming gebracht wordt met deze internationale normen?

De burgemeester verwijst in essentie naar de Belgische grondwet als obstakel om ook in Gent over te gaan naar een meldingsprocedure.

Fourat stelt luidop vast dat verschillende Belgische gemeenten wel al overgeschakeld zijn van toelatingsvoorwaarde naar meldingsplicht bij acties op het publieke domein. 

"Waarom kan het op zovele plaatsen wel en in rebelse stad Gent niet?"

Fourat: "Gent is terecht trots op het pionieren in vele kwesties, als het aan ons ligt maken we het uitoefenen van het grondrecht op protest laagdrempeliger in de toekomst. Daarom namen we het recht op protest ook op in ons partijprogramma voor volgende legislatuur." 

Herbeluister hier integraal het debat op de commissie Algemene zaken tussen Fourat Ben Chikha en de burgemeester.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.