Energent 10 jaar: een voorbeeld voor Vlaanderen en verder
23 November 2023
"Ik ben erg trots op wat Energent heeft bereikt in de afgelopen 10 jaar."
Gestart in 2013 in de theaterzaal van het NTGent, vierde Energent op 18 november haar tienjarig bestaan in de Handelsbeurs. Naast een overzicht van de realisaties en een blik op de toekomst van burgerenergie zorgden Wouter Deprez, Lieven Tavernier, An Pierlé, Sara Salvérius en Wouter Vandenabeele voor de sfeer.
Al vanaf de oprichting is Stad Gent nauw betrokken bij de coöperatie. We hebben samengewerkt aan een aantal baanbrekende projecten, zoals Gent Zonnestad, Buurzame Stroom en Wijkwerf. Ook is Energent actief in renovatiebegeleiding en waren ze stichtend lid van het Gents Klimaatforum.
Die projecten hebben bijgedragen aan de vergroening van Gents energiegebruik en hebben ervoor gezorgd dat Gentenaars zich meer betrokken voelen bij de energietransitie. En dat Energent is kunnen uitgroeien tot een gevestigde waarde in de stad en ver daarbuiten.
Trots op Energent
"Ik ben erg trots op wat Energent heeft bereikt in de afgelopen 10 jaar", zegt klimaatschepen Tine Heyse. "De coöperatie is een voorbeeld voor Vlaanderen en voor de rest van Europa."
"Energent laat zien dat het mogelijk is om de energietransitie op een lokale en democratische manier te realiseren." - Tine Heyse, schepen van Klimaat en Energie
"Energent laat zien dat het mogelijk is om de energietransitie op een lokale en democratische manier te realiseren."
"Wat ik Energent toewens? Veel coöperanten, een windmolen, en nog veel nieuwe projecten met kleinschalige warmtenetten, zonne-installaties en opslag en sturing van elektriciteit."
Energent in het kort
De werking van Energent draait rond drie assen:
- Investeren in hernieuwbare energieprojecten, zoals zonnepanelen, windturbines en hernieuwbare warmte.
- Burgers meekrijgen door energierenovatiediensten aan te bieden aan burgers, zoals groepsaankopen en wijkrenovatieprojecten.
- Bijdragen aan innovatieprojecten rond de toekomst van hernieuwbare energie. Zo kunnen we de energietransitie mee helpen vormen en staan we klaar voor nieuwe kansen in de snel evoluerende energiemarkt.
Een selectie van de realisaties van Energent in Gent:
Zonnestad
Met de campagne Zonnestad maakt Energent het voor burgers heel makkelijk om mee te helpen aan de energietransitie en de energiefactuur laag te houden.
De adviseurs van Energent geven onmiddellijk duidelijkheid over de juiste panelen, een betrouwbare aannemer en de wetgeving rond zonnepanelen.
Het resultaat: De coöperatie plaatste ook zonnepanelen op veel gebouwen van de stad en bij bedrijven. Met een totaal van 161 MW capaciteit is Gent nu zonnekampioen in Vlaanderen, mede dankzij Energent.
Buurzame Stroom
Buurzame Stroom was een project waarbij samen met inwoners uit een afgebakende zone in Sint-Amandsberg-Dampoort, zonnepanelen werden geplaatst op geschikte, maar onbenutte daken – en dat ook bij moeilijk te bereiken doelgroepen.
Het project heeft gezorgd voor de installatie van 2.535 bijkomende zonnepanelen in Sint-Amandsberg en Dampoort. Dit is een verdubbeling van de capaciteit in de buurt.
Daarnaast heeft het project 40 aanbevelingen opgeleverd voor de grootschalige, sociale uitrol van zonne-energie.
Die kunnen helpen om de energietransitie in andere wijken te versnellen. Het project heeft de partners ook geholpen om kennis te laten vergaren over projecten, en technische en sociale aspecten van de energietransitie.
Met het project Buurzame Stroom 2.0 wordt nu in Mariakerke ingezet op de wisselwerking tussen batterijen, zonnepanelen en warmtepompen in de transitie naar fossielvrij verwarmen en het verdubbelen van het aantal zonnepanelen in Muide-Meulestede.
Wijkwerf
Wijkwerf was een experimenteel project om te onderzoeken of een wijkaanpak voor renovaties een effectieve manier is om Gentenaars te helpen om hun woning energiezuiniger te maken. Stad Gent en Energent werkten samen aan het project, dat in heel wat wijken werd uitgerold.
Het project heeft veel geleerd over de uitdagingen van een wijkaanpak voor renovaties. Een van de belangrijkste lessen is dat renoveren een individuele aanpak nodig heeft.
Iedere woning is anders en heeft andere behoeften. Het is daarom belangrijk om een renovatietraject op maat te maken voor elke woningeigenaar.
Een andere belangrijke les is dat wijkaanpak vooral een communicatiemiddel is om mensen naar renovatiebegeleiding te krijgen. Wijkwerf heeft laten zien dat het mogelijk is om mensen te bereiken die anders misschien niet zouden overwegen om hun woning te renoveren.
Potuitpark
In Sint-Amandsberg bij Gent is er gestart met de verbouwingen van het kasteel en kasteelpark Potuit. Zowel het kasteel als de bijhorende nieuwbouwappartementen zullen hun verwarming en warm water uit de ondergrond halen, via een CO2-neutraal warmtenet.
Het unieke daaraan is dat het warmtenet volledig in handen is van particuliere investeerders, via Energent. Energent financiert de bouw én het beheer van het BEO-veld voor het warmtenet.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.