Een lage-emissiezone als preventieve gezondheidsmaatregel

06 Juli 2023

Een lage-emissiezone als preventieve gezondheidsmaatregel

Opkomen voor gezonde lucht is ook opkomen voor zij die het meest kwetsbaarst zijn.

De invoering van een lage-emissiezone zorgt voor minder hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een nieuwe studie die verschenen is in het medische tijdschrift The Lancet. Het is dus nogmaals bewezen: de LEZ-zone is in de eerste plaats een gezondheidsmaatregel.

Ondertussen zijn er in Europa al meer dan 320 lage-emissiezones afgebakend en er staan er nog heel wat in de startblokken: zo zullen alle grotere Spaanse en Franse steden een lage-emissiezone invoeren. En bereiden steden als Warschau, Krakau en Sofia de invoering van een lage-emissiezone voor.

Het onderzoek dat gepubliceerd werd in het medische tijdschrift The Lancet bevestigt eerder onderzoek dat aantoont dat de invoering van een lage-emissiezone zorgt voor een gezondheidsboost.

Doodsoorzaak nummer 2

Hart- en vaatziekten zijn in België de nummer 2 doodsoorzaak. Uit het vergelijkend onderzoek bleek dat in Duitse steden met een lage-emissiezone het aantal patiënten met een hoge bloeddruk met 4,6% daalde, in Japan daalde het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten met 11%.

Gent zet in op een gecombineerde aanpak: het aantal wagens verminderen door het circulatieplan en andere mobiliteitsplannen en zorgen dat de wagens die nog rondrijden in Gent properder zijn met de LEZ.

Opkomen voor gezonde lucht is ook opkomen voor zij die het meest kwetsbaarst zijn. In buurten waar veel sociaal kwetsbare mensen wonen is de luchtkwaliteit vaak minder goed. Zo worden zij die er wonen aan ongezonde concentraties vervuilde lucht blootgesteld. Bovendien zijn zij ook gevoeliger voor de gezondheidsrisico's van luchtvervuiling.

Twee manieren om luchtvervuiling te reduceren

Autoverkeer is nog steeds één van de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling, zeker in het centrum van de stad, waar de meeste mensen wonen. Er zijn twee manieren om de impact van luchtvervuiling door autoverkeer te verminderen: de verkeersintensiteit reduceren en zorgen dat de meest vervuilende wagens niet meer toegelaten zijn.

Gent zet in op een gecombineerde aanpak: het aantal wagens verminderen door het circulatieplan en andere mobiliteitsplannen en zorgen dat de wagens die nog rondrijden in Gent properder zijn met de LEZ. Het is die gecombineerde aanpak die ervoor zorgt dat de luchtkwaliteit in Gent versneld properder wordt, dit met positieve gevolgen voor alle Gentenaars.

Link naar de studie.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.