Mehmet hoeft niet steeds te trouwen met Emine
24 Mei 2018
In 2017 lanceerde schepen Resul Tapmaz het Regenboogactieplan 2017-2018. Het plan bevat 26 acties die het holebi- en transgenderbeleid van de Stad Gent vormen. In het kader van dit plan kondigde schepen Tapmaz aan dat het subsidiereglement voor de etnisch-culturele diversiteitsprojecten prioriteit zou geven aan projecten die seksuele diversiteit bij etnisch-culturele groepen bespreekbaar maken en genderstereotypering doorbreken.
In het verleden gaf Zeneb Bensafia reeds verschillende keren aan dat hier werk van moest gemaakt worden. Daarom polste ze nu bij schepen Tapmaz naar de resultaten van deze bijsturing van het reglement.
Het effect is merkbaar, stelde Zeneb vast, die hoopt dat deze bijsturing verder kan uitdeinen naar andere projecten.
De schepen lichtte toe dat die prioriteit nog steeds geldt en dat na een grondige evaluatie het subsidiereglement daartoe ook bijkomend gewijzigd werd. Het maximumbedrag voor projecten op het prioritair thema ligt hoger (max €12.500) dan bij andere projecten (max €8.500).
Die nieuwe aanpak werkt, want er werden al vier vrij grote projecten die op dit thema werken, goedgekeurd.
De projecten werden ingediend door een mix van organisaties uit het etnisch-culturele en LGBTQ+-middenveld. Ze gebruiken zeer uiteenlopende, laagdrempelige en verfrissende methodieken om de thema’s bespreekbaar te maken. Volgende projecten kunnen op steun rekenen:
- Project Monoloog Zeemeermin (Wel Jong Niet Hetero ism BeHuman vzw)
- Loonkloof = Gender equality ?! (DHKD vzw ism Guldali en JamaisVu vzw)
- Women after work – naar een memorandum rond genderrechten (Vorming Plus Gent-Eeklo ism diverse partners)
- Ladies Talk (Merhaba vzw ism FMV vzw en Al-Ihsaan fv)