De Woonzaak heeft gewonnen

27 Maart 2025

De Woonzaak heeft gewonnen

Het recht op wonen is geen 'nice-to-have', maar een must-have om een menswaardig leven op te bouwen.

De recente uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten bevestigt de wooncrisis in Vlaanderen. Deze uitspraak volgt op een klacht van Woonzaak, een coalitie van meer dan 70 organisaties die opkomt voor het recht op wonen. De klacht en de uitspraak zijn gericht aan de Vlaamse regering en vormen een scherpe kritiek op het Vlaamse woonbeleid. Groen-raadslid Fourat Ben Chikha woonde vorige week in Brussel de voorstelling van Woonzaak bij en vindt de boodschap van het Comité helder.

Gebuisd!

Vlaanderen werd driemaal gebuisd. Een eerste keer om dat ze te weinig sociale huisvesting voorziet in gans Vlaanderen.
Een tweede keer omdat ze te weinig doet om dakloosheid tegen te gaan in Vlaanderen. Een derde keer omdat ze te weinig doet om discriminatie op de woningmarkt te verhinderen in Vlaanderen.

Tijdens de gemeenteraad, naar aanleiding van een motie van de PVDA, benadrukte Fourat Ben Chikha: "Dit gaat over het Vlaams woonbeleid, niet over het Gentse."

Recordbedrag? 

Vlaanderen financiert de bouw van sociale woningen, hiervoor is er 6 miljard. Maar dit bedrag volstaat niet want bijna de helft van dit bedrag zal gebruikt worden om bestaande sociale woningen te renoveren.

Dit betekent dat er slechts 3 miljard beschikbaar is voor de bouw van nieuwe sociale woningen, wat ruim onvoldoende is.  Het is echter niet alleen een kwestie van budgetten, ook de draagkracht van de woonmaatschappijen moet worden vergroot om daadwerkelijk voldoende nieuwe sociale woningen te kunnen bijbouwen.

Alles hangt af van de vraag of de Vlaamse taskforce Wonen-Ruimte erin slaagt een rechtszeker kader te creëren.

De huurmarkt staat in brand

De private huurmarkt staat in de brand. De 'woonquote' dicteert dat mensen een derde van hun inkomen aan huur kunnen spenderen, maar dit wordt voor een groeiende groep mensen minder en minder haalbaar.

De vraag is groter dan het aanbod waardoor verhuurders voor hun panden kunnen vragen wat ze willen, ook voor woningen van slechte kwaliteit. Steeds vaker moeten gezinnen meer dan de helft van hun inkomen aan wonen spenderen, en dat is simpelweg niet houdbaar.

"Stad Gent onderschrijft de Woonzaak, samen met de betrokken middenveldorganisaties gaan we voor meer betaalbaar wonen in Gent" - Filip Watteeuw, schepen van Wonen

Maar om de private huurmarkt te doen afkoelen, zijn maatregelen nodig die een directe impact hebben op de portemonnee van mensen. Er is dringend behoefte aan de harmonisatie van de verschillende soorten huurpremies. Die premies moeten bovendien zoveel mogelijk automatisch toegekend worden.

Op dit moment moeten mensen vaak tot wel vier jaar wachten op hun premie. Om deze reden vroeg Fourat vorige week tijdens de plenaire zitting in het Vlaams Parlement aan de minister van Wonen, Melissa De Praetere, om de wachttijden voor huurpremies drastisch in te korten.

Want het is Vlaanderen die tekort schiet in het uitvoeren van praktijktesten op de huurmarkt om discriminatie in te dijken, terwijl Gent hier een goede leerling is.

"In Gent zetten we alles op alles om het aantal sociale woningen tegen 2050 te verdubbelen. En om de huurmarkt betaalbaarder én kwalitatiever te maken. Hier hebben we Vlaanderen voor nodig", stelt de schepen.

We blijven strijden 

Om het woonbeleid structureel te kunnen veranderen, moeten we blijven in dialoog gaan met het Vlaamse niveau. 

Daarom zal Fourat de minister blijven herinneren dat het recht op wonen geen 'nice-to-have' is, maar een must-have om een menswaardig leven op te bouwen.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.