De straat die het participatief traject inluidde

26 Februari 2021

De straat die het participatief traject inluidde

De straatnaamwijziging van de Leopold II-laan was het initiële vertrekpunt van het hele participatief dekoloniseringstraject. Toen in april 2019 de vraag kwam om de naam van de Koning Leopold II-laan te veranderen, greep de Stad Gent dat aan om een breder traject op te starten.  

Uiteraard gaat dekoloniseren over meer dan symbolen en straatnaamwijzigingen. Maar ook dit zijn feitelijkheden, ook achter symbolen zitten verhalen, gevoelens. Zeker symbolen die je tentoonstelt in de publieke ruimte, die van iedereen zou horen te zijn. Standbeelden verplaatsen, straatnamen wijzigen, het verandert niet de geschiedenis. Wel de manier hoe we ernaar kijken.

Schrikbewind

Daarom gaat de Stad Gent, net zoals in verschillende andere steden zoals Sint-Niklaas, Kortrijk en Dendermonde, deze straatnaam schrappen. Een straatnaam geeft een bepaald prestige aan een historische figuur.

Over de wandaden van Leopold II bestaat onder historici geen enkele twijfel: onder zijn leiding werd in Congo een afschuwelijk schrikbewind gevoerd, waarover ook destijds al internationale verontwaardiging bestond. Het enige doel van Leopold II was rijkdom, en daarvoor ging hij over lijken.

“Deze geschiedenis en deze koning verdienen geen eer. Daarom veranderen we de Koning Leopold II-laan van naam.” - Tine Heyse, schepen van Internationale Solidariteit


Patrice Lumumba

De Stad streeft er in de toekomst naar om de straatnaamgeving diverser te maken. Het register van potentiële namen zal gescreend kunnen worden door adviesraden en burgers. In het verleden deed de Stad al inspanningen om het aandeel vrouwen op te krikken. Kijk maar naar de pleinen en promenades rond De Krook met bijvoorbeeld het Miriam Makebaplein.

Er komt deze legislatuur in Gent ook zeker nog een Patrice Lumumba-straat of -plein. Het stadsbestuur herbevestigde deze belofte. Lumumba geldt internationaal als symbool tegen de kolonisering.

Systemen kritisch tegen het licht houden

Uiteraard moeten we het dekoloniseringstraject niet beperken tot alleen symbolen en publieke ruimte.  De focus ligt ook op de onderliggende problematiek van structureel racisme, en de nood aan een effectief antiracismebeleid met als doel meer gelijkwaardigheid en representativiteit. Macht herverdelen, eigenaarschap delen, rollen en systemen kritisch tegen het licht houden. Het kan confronterend zijn voor mensen bij wie dit thema heel ver van hun bed ligt, maar nog veel meer voor de mensen die benadeeld worden, ook in hun dagelijks leven. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.