Boost voor de korte keten in Gent

19 November 2020

Boost voor de korte keten in Gent

Wist je dat één op de vijf Vlamingen vorig jaar al eens boodschappen deed op de hoeve of de boerenmarkt? Een groeiende groep Vlamingen heeft de smaak te pakken voor duurzame en gezonde korteketenproducten. En ook heel wat (startende) boeren zien een toekomst in een kortere keten. Stad Gent wil land- en tuinbouwers ondersteunen om over te schakelen naar de korte keten.

Tot 6.000 euro subsidie voor de korte keten

Sinds 1 oktober kunnen landbouwers een beroep doen op een subsidie korte keten. De Stad geeft tot 1.000 euro subsidies om advies in te winnen over de mogelijkheden van korte keten. En wie concrete investeringsplannen heeft kan bovendien tot 5.000 euro steun krijgen.

Zo kan een melkboer steun krijgen voor de aankoop van een machine om ijs of kaas te maken. Een landbouwer kan investeringssteun aanvragen voor de opening van een hoevewinkel of het ontwikkelen van een online verkooppunt. De nieuwe subsidie voor landbouwers is onderdeel van het economische relanceplan van de Stad Gent. 

"Nu door corona de interesse van consumenten extra groot is, willen we Gentse landbouwers dit extra duwtje in de rug geven om over te schakelen op korte keten." - Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat

"Stad Gent werkt met haar lokale voedselstrategie Gent en Garde al enkele jaren aan een kortere keten tussen producent en consument. Nu door corona de interesse van consumenten extra groot is, willen we Gentse landbouwers dit extra duwtje in de rug geven om over te schakelen op korte keten", zegt schepen Tine Heyse.

Alliantie tussen boer en burger in de korte keten

Waarom zetten we in op de korte keten? De korte keten geeft landbouwbedrijven de kans om economische, sociale en milieudoelen te koppelen met nieuwe marktkansen. Via de korte keten kunnen boeren het aanbod en de prijs van hun producten zelf bepalen. Door in het aantal tussenschakels te knippen, slagen ze erin om zelf meer over te houden. Door de band aan te halen met hun klanten krijgen ze bovendien meer economische zekerheid en stabiliteit.

Ook de klant kan winnen bij de korte keten. Je krijgt meer voeling met wat je eet. Je eet volgens de seizoenen. Voor basisproducten betaal je minder dan in de supermarkt. Voor verwerkte producten betaal je net iets meer, maar je krijgt hiervoor kwaliteit, smaak en authenticiteit in de plaats. 

Maar de korte keten heeft ook een belangrijke sociale component: samenwerking tussen alle partijen die met voedsel te maken hebben. Boeren, vissers, producenten, detail- en groothandels, onderzoekers, onderwijzers, politici, beleidsmakers en burgers. Het raakt iedereen. 

Meer info: https://stad.gent/nl/ondernemen/subsidie-korte-keten