Bakfietsen: niet meer weg te denken
16 Juni 2022
Er beweegt heel wat op bakfietsgebied in Gent. Vorige week werd een nieuw deelfietssysteem met 150 deelbakfietsen gestart. Schepen van Mobiliteit, Filip Watteeuw, mocht de bakfietsen uittesten en was overtuigd. En omdat bak- en andere speciale fietsen niet altijd in de gebruikelijke fietsparkeerplaatsen passen, werd meteen ook een proefproject opgestart met aangepaste fietsparkeerplaatsen voor deze 'speciale' fietsen.
Een nieuw deelfietsensysteem met 150 deelbakfietsen en 600 elektrische deelfietsen werd vrijdag 11 juni gelanceerd. BaqMe biedt de deelbakfietsen aan en Dott de elektrische deelfietsen.
Voorlopig staan ze enkel in het centrum, maar heel binnenkort ook in de andere wijken van Gent.
Multifunctionele fietsen
De deel(bak)fietsen kunnen makkelijk worden gebruikt via een app. Een abonnement is niet nodig, éénmalig gebruiken kan ook. De fietsen kunnen worden opgehaald en afgezet in bepaalde zones. Zo wordt vermeden dat ze hinderlijk worden achtergelaten.
"Maar een wagen houden, gewoon om wekelijkse boodschappen te doen of met de kinderen ergens naartoe te trekken is toch niet logisch? Met een bakfiets gaat dat ook. Ik doe dat zelf ook zo." -Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit
"Veel mensen twijfelen toch nog steeds om die eerste of zelfs tweede wagen weg te doen. Maar een wagen houden, gewoon om wekelijkse boodschappen te doen of met de kinderen ergens naartoe te trekken is toch niet logisch? Met een bakfiets gaat dat ook. Ik doe dat zelf ook zo", zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw.
"De elektrische deelfietsen, ook nieuw in Gent, laten dan weer toe om langere afstanden te overbruggen. Of ze geven wat extra ondersteuning aan wie zelf wat minder op de pedalen kan of wil trappen."
Gecombineerde verplaatsingen
"Dit nieuwe aanbod biedt heel wat mogelijkheden voor wie zelf geen bakfiets of elektrische fiets kan of wil stallen of kopen, maar toch de auto aan de kant wil laten staan."
Een deelfietsensysteem is erg handig voor gecombineerde verplaatsingen. Zo kan je bijvoorbeeld als inwoner met de tram naar het centrum en terugkeren met de bakfiets vol boodschappen, of als pendelaar met de elektrische fiets van het station naar een afgelegen bedrijventerrein.
Studenten, dagjestoeristen en gezinnen met kinderen
Dagjestoeristen kunnen afwisselen tussen wandelingen en fietstochtjes naar verder afgelegen bezienswaardigheden. En studenten kunnen zich met de fiets tussen de verschillende campussen verplaatsen.
Als gezin met kleine kinderen naar het station of de Blaarmeersen kan ook met de bakfiets.
Parkeren in het oranje
Om ervoor te zorgen dat bakfietsen en andere grotere fietsen zoals longtales veilig en comfortabel worden geparkeerd, is de Fietsambassade gestart met een proefproject.
In de Volderstraat, op het Koophandelsplein, aan Gent Zuid, onder bibliotheek De Krook, op de Oude Beestenmark, op het Sint-Elisabethplein, op het Fonteinplein en op het Kerkplein in Gentbrugge verschenen nieuwe, oranjegekleurde parkeervakken.
Een speciaal bord en grondmarkering, beide met een bakfiets erop, geven de parkeervakken aan. De proefperiode loopt tot september.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.