Architecten in spe gaan aan de slag met ideeën van jongeren

27 April 2023

Architecten in spe gaan aan de slag met ideeën van jongeren

"Dit project past perfect binnen onze missie om jongeren mee de stad te laten maken." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd  

De afgelopen weken zijn zo'n vijftigtal jongeren geïnterviewd over de kwaliteit van hun leefomgeving in Gent. Uit de bevraging komt naar voren dat jongeren onder andere meer bankjes, vrije binnen- en buitenruimtes voor sport, openbare toiletten en veilige routes door de stad willen zien.

Architectuurscholen krijgen tot na de zomer de kans om opgaves op basis van deze resultaten uit te werken, waarna scholieren en studenten aan de slag gaan met het uittekenen van ontwerpen.

Schepen Hafsa El-Bazioui en schepen Filip Watteeuw gaven afgelopen maandag de aftrap van dit ambitieuze project. Binnen de Groene visie staat participatieve waarden centraal. Deze worden met dit project zowel over de domeinen jeugd als stedenbouw aangesproken.

"Bij ontwikkelingen bekijken we die meestal publieke ruimte enkel vanuit een 'volwassen' standpunt. Met dit project kijken we door de ogen van jongeren." - Filip Watteeuw, schepen van Stedenbouw

"Dit project past perfect binnen onze missie om jongeren mee de stad te laten maken", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd.

Ideeën in praktijk brengen

Deze jonge ontwerpers zullen niet alleen de plannen op papier zetten, maar ook daadwerkelijk testen met tijdelijke constructies in de stad. Op deze manier krijgen zij de kans om hun ideeën in de praktijk te brengen en de impact ervan op de stedelijke omgeving te ervaren.

"Bij ontwikkelingen bekijken we die meestal publieke ruimte enkel vanuit een 'volwassen' standpunt. Met dit project kijken we door de ogen van jongeren", besluit Filip Watteeuw, schepen van Stedenbouw

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? 
Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.

Op de hoogte blijven van het nieuws van en over Filip? 
Schrijf je dan in op de persoonlijke nieuwsbrief van Filip.