Aanleg groendaken maakt reuzensprong

25 Maart 2022

Aanleg groendaken maakt reuzensprong

Het gaat hard met de oppervlakte aan groendaken in Gent. De eerste drie maanden van dit jaar werd er voor meer dan 10.000 vierkante meter of maar liefst één hectare aan groendaken gesubsidieerd, goed voor 270.000 euro. Dat is bijna zoveel als normaal gezien in een heel jaar. Niet alleen gezinnen, cohousingprojecten en verenigingen plaatsten groendaken, vooral bedrijven gingen aan de slag. Meer dan 2/3-de van het subsidiebedrag gaat naar bedrijfsdaken.

Sinds 2002 werd er in Gent voor meer dan 120.000 m² gesubsidieerde groendaken aangelegd. Dat is meer dan 18 keer het voetbalveld van KAA Gent, of meer dan 3 keer de oppervlakte van het Zuidpark! Daarmee wordt voor 4,2 miljoen liter water gebufferd. Vooral de laatste jaren is een gevoelige versnelling merkbaar. Sinds 2019 staat er elk jaar 300.000 euro aan de kant voor groendaken – een bedrag dat nog zal worden opgetrokken met middelen uit het Vlaamse Energie en Klimaatpact.

Met vetplanten, grassen en soms kleine struiken vormen groendaken natuurlijke oases in de versteende stad. Ze houden water vast, waardoor de riolering bij felle regenbuien niet overstroomt. Nog voordelen: ze nemen fijn stof op en filteren luchtvervuiling. Ze beschermen de dakbedekking en zorgen voor warmte- en geluidsisolatie.

“Groendaken bufferen regenwater, waardoor bij zware regenval de riolering niet overstroomt. Dat is niet alles. Ze filteren fijn stof uit de lucht en zorgen voor verkoeling op hete dagen. En, ook niet onbelangrijk, ze zorgen voor extra leefgebied voor planten en dieren. Het doet deugd te zien dat de subsidies zoveel succes kennen.” zegt klimaatschepen Tine Heyse.

Iedereen in Gent kan beroep doen op subsidies voor groendaken. Voor particulieren bedraagt de subsidie 31 euro per m². Voor bedrijven, organisaties, scholen of sociale huisvestingsmaatschappijen gaat het over 25 euro per m². Wie een nieuwbouw wil zetten in Gent en het regenwater niet kan opvangen voor hergebruik, moet een groendak aanleggen.

Kom naar de lezing over Hittestress in de Stad

Binnen het klimaatfestival Gent aan Zee organiseert UGent een debat over klimaatadaptatie op 31 maart 2022. Tine Heyse gaat er in debat met onder andere Tine Hens van MO*, Ine Renson van Curieuzeneuzen en De Standaard, prof Steven Caluwaerts (UGent), Leen Meheul (Provincie Oost-Vlaanderen) en vertegenwoordigers van een bewonersgroep in Ekkergem.

Schrijf je hier in: https://www.ugent.be/nl/agenda/lezing-hittestress-in-de-stad

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.