900 jongeren (en 1 koning) klaargestoomd om voor de eerste maal te gaan stemmen

09 Mei 2018

900 jongeren (en 1 koning) klaargestoomd om voor de eerste maal te gaan stemmen

Een afgeladen Vooruit afgelopen dinsdag: de jongeren kwamen niet samen voor een fuif of concert, maar om er een dag lang ondergedompeld te worden in burgerschap, democratie en de komende verkiezingen. 

Onze Eeuw was een bijzonder geslaagd initiatief van de Gentse Jeugdraad voor alle scholieren die dit jaar voor de eerste keer mogen stemmen.  Er werden debatten georganiseerd met de Gentse lijsttrekkers en afgevaardigden van alle Vlaamse partijen.  Daarnaast konden ze 20 verschillende workshops volgen. Zelfs Koning Filip ging op de uitnodiging van de Jeugdraad in en ging er in gesprek met de scholieren.

De infomarkt was voor veel jongeren een eerste kennismaking met de Gentse partijen en hun standpunten.  Via speeddating gingen ze korte persoonlijke gesprekken aan met politici (in spe).

Elke Decruynaere ging in naam van het kartel in debat met de overige Gentse partijen over diversiteit, ruimte in de stad en jongeren betrekken bij de politiek.

Elke: “Ik vind het politieke bewustzijn van jongeren ontzettend belangrijk.  Voor een schepen van Jeugd was het een inspirerende en motiverende ontmoeting, want al dat jong engagement verzameld zien, geeft een echte boost. Jongeren zijn wel degelijk geboeid door politiek. Maar ze dagen de politiek uit om het anders aan te pakken”.