300.000 'Negenduust-bekers' op de Gentse Feesten

07 Juli 2022

300.000 'Negenduust-bekers' op de Gentse Feesten

De Gentse Feesten hebben met de Negenduust-beker een nieuwe herbruikbare beker. Op tien pleinen krijgen feestvierders hun drank in deze nieuwe beker. Nog drie andere pleinen zullen de bekers niet zelf aanbieden maar wel aanvaarden. De Gentse Feesten zetten dit jaar extra in op klantvriendelijkheid. 

Uniforme beker

Om het systeem van de herbruikbare bekers nog klant- en milieuvriendelijker te maken, kiezen tien pleinorganisatoren de komende drie jaar voor de uniforme ‘Negenduust-beker’.

Feestvierders betalen één euro waarborg per beker en krijgen hun drank in de nieuwe beker op Boomtown, Luisterplein, Sint-Baafsplein, Walter De Buckplein, Polé Polé, Emile Braunplein, Cirq, Baudelohof, Beverhoutplein en de Vlasmarkt.

“Klantvriendelijk én milieuvriendelijk, dat is de Negenduust-beker. En dat quasi alle pleinen meedoen, maakt er echt een feest van.” - Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat

Er zijn ook enkele pleinorganisatoren die de bekers niet zelf gebruiken maar wel aanvaarden. Feestvierders kunnen er hun lege Negenduust-beker achterlaten en hun waarborg innen.

Het gaat om pleinen die in 2018 hun eigen herbruikbare bekers aankochten, zoals de Groentenmarkt en het Coyendanspark (Miramiro). Het Sint-Veerleplein schenkt enkel in glas. Enkel de Korenmarkt zal de bekers niet aanvaarden.

Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat: “Klantvriendelijk én milieuvriendelijk, dat is de Negenduust-beker. En dat quasi alle pleinen meedoen, maakt er echt een feest van.”

Milieuvriendelijke beker

De beker krijgt het Negenduust-logo, naar het kledingmerk van Gentenaar Thomas Beyls. Goodless voorziet naast 300.000 exemplaren mét logo ook een groot aantal volledig transparante exemplaren, die ook allemaal afgewassen worden in de nabije omgeving. Het is de bedoeling dat de Negenduust-beker ook op andere evenementen wordt gebruikt.

“In Gent waren we pioniers met herbruikbare bekers en met de introductie van herbruikbaar servies kiezen we resoluut voor propere feesten.” - Bram van Braeckevelt, feestenburgemeester

Tine: “Gentser dan een Negenduust-beker kan een beker niet zijn. Hij kan dan ook op veel andere Gentse evenementen opduiken en dus niet alleen op de Gentse Feesten. Zo is de Negenduust-beker een echt herbruikbare beker.”

Bram van Braeckevelt, feestenburgemeester: “In Gent waren we pioniers met herbruikbare bekers en met de introductie van herbruikbaar servies kiezen we resoluut voor propere feesten.”

120.000 euro subsidie

De pleinorganisatoren worden bij de organisatie bijgestaan door de Stad Gent, in de vorm van een subsidie van 120.000 euro. Niet het gebruik van de bekers zelf wordt financieel gesteund, wel de manier waarop.

Zo krijgt een organisator meer geld als er wordt samengewerkt met verschillende pleinen of als er aparte inwisselstanden zijn waar mensen de bekers kunnen terugbrengen.

Tine: “Aparte inwisselstanden waar feestvierders hun bekers bovendien tot een half uur na sluitingstijd kunnen terugbrengen zijn – naast de uniforme beker - extra inspanningen op vlak van klantvriendelijkheid.”

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.