Herbruikbaar servies: alweer een stap richting duurzame feesten

10 Maart 2022

Herbruikbaar servies: alweer een stap richting duurzame feesten

Wie straks tijdens de Gentse Feesten een hapje eet aan een van de eetstandjes, krijgt geen wegwerpverpakking meer. Zeker een derde van de eetstandjes schakelt over op herbruikbaar servies. Voor de rest geldt een overgangsmaatregel waarbij papieren servetten nog toegelaten zijn.

"Dit is een volgende stap in het verduurzamen van onze Feesten. Elke verandering is uitdagend, maar na twee jaar zonder Feesten is het moment gekomen om een volgende fase in te gaan." - Bram Van Braeckevelt , schepen van Feesten

De Stad Gent draagt duurzame Gentse Feesten hoog in het vaandel. Al enkele jaren zijn wegwerpbekers vervangen door herbruikbare exemplaren en zijn plastic borden, vorkjes en rietjes uit den boze.

Om op het vlak van duurzaamheid een voortrekkersrol op te nemen, steekt de Stad nu nog een tandje bij. Een groot deel van de eetstandjes schakelt over op herbruikbaar cateringmateriaal.

"Dit is een volgende stap in het verduurzamen van onze Feesten. Elke verandering is uitdagend, maar na twee jaar zonder Feesten is het moment gekomen om een volgende fase in te gaan, meer feesten met minder afval", aldus Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.

Twee zones

In twee zones in de Gentse Feesten-zone zullen de uitbaters van de eetstandjes herbruikbaar servies aanbieden dat ook weer ingeleverd kan worden. Om welke zones het gaat, wordt nog beslist. In totaal gaat het om een 10-tal standjes, goed voor ongeveer een derde van alle eetstandjes in de Feesten-zone.

Overgangsperiode

Voor de rest van de eetstandjes geldt een overgangsperiode. Wegwerpverpakkingen zijn volgens de Vlaamse wetgeving niet toegelaten, maar de uitbaters kunnen als uitzondering wel nog papieren servetten gebruiken. Ook eetbare verpakking is een optie, of ze kunnen een eigen systeem met herbruikbaar servies organiseren.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.