Zwerfvuil: wie Gent graag ziet, doet er niet aan mee

28 Mei 2020

Zwerfvuil: wie Gent graag ziet, doet er niet aan mee

Deze week lag het op de Gras- en Korenlei weer vol met zwerfvuil. Een bericht daarover op Twitter werd sterk gedeeld, het is duidelijk een frustratie bij vele Gentenaars. Ook Bram, schepen van Openbare Netheid, was er niet mee opgezet. In zijn reactie roept hij op tot meer respect én benadrukt hij het belang van statiegeld op blikjes en flesjes.

Op Twitter postte @depoolreiziger een foto van zwerfvuil op onze Graslei. 
Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid: "Ik werd er kwaad van!"

Asociaal gedrag

"Dit is echt asociaal gedrag en valt te betreuren. Wie Gent graag ziet, zet met plezier enkele stappen richting vuilnisbak." - Bram Van Braeckevelt

Stad Gent en IVAGO pakken zwerfvuil aan. Zij zijn verantwoordelijk voor een nette stad, en voorzien dus in de eerste plaats de infrastructuur. Op de Gras- en Korenlei staan hypermoderne, compacterende vuilniskorven naast de gewone vuilbakken. Ook in de buurt van de junkfood-restaurants daar staan meer dan voldoende vuilnisbakken. Ze ruimen er ook dagelijks zelf de boel op.

"Het is voor mij echt onbegrijpelijk dat er nog steeds mensen zijn die het respect voor Gent, de Gentenaars en de opruimers van IVAGO niet kunnen opbrengen. Die te lui zijn om enkele stappen te zetten tot aan een vuilbak, maar gewoon alles op de grond dumpen. We zullen daarom blijven sensibiliseren maar ook handhaven waar we kunnen", reageert Bram Van Braeckevelt.

Statiegeld en herbruikbaar

Ook de producenten van dit afval kunnen hier meer in doen. Waarom moet alles in zoveel wegwerpverpakking? Bram: "Bovendien blijf ik pleiten voor statiegeld op pet en blik. De beslissing daar ligt zoals bekend bij Vlaanderen. Zolang daar niets beweegt, blijft het voor de lokale besturen dweilen met de kraan open. En dat kan je in deze context zelfs bijna letterlijk nemen. En ondertussen kost het Gent ook geld, dat we zeker in coronatijden ook elders zouden kunnen inzetten."

Onze schepen roept op: "Kunnen de zwerfvuilmakers allemaal wat meer hun best doen, alsjeblief? Of koop gewoon herbruikbaar, dan zijn we meteen van dat afval af. Merci."