Zonnepanelen: Gent op kop in Vlaams klassement
11 Februari 2021
Vorig jaar hebben de Gentenaars maar liefst 3073 installaties met zonnepanelen geplaatst. Daarmee staat Gent op de eerste plaats in Vlaanderen, voor Antwerpen en Brugge.
Vlaams kampioen zonnepalen leggen
Op een zonnige dag leveren de zonnepanelen in Gent nu voldoende stroom voor meer dan 1 op 3 gezinnen. De bijkomende installaties van 2020 zijn goed voor 11,5 MW– ook al de grootste stijging in Vlaanderen. De cijfers komen van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) en werden opgepikt door de krant De Gentenaar. Die doopte de Gentenaars prompt tot ‘Vlaams Kampioen zonnepanelen leggen’.
”Dat is goed nieuws voor het klimaat. Hoe meer energie we lokaal produceren, hoe beter. Het maakt ons onafhankelijk van fossiele en nucleaire brandstoffen.”, - Tine Heyse, schepen van Klimaat
Dat het aantal zonnepanelen in Gent jaar na jaar sneller stijgt dan elders, heeft zeker te maken met het lokale beleid. Zo is er de Gentse energielening, die iedereen de mogelijkheid geeft om een installatie voordelig te financieren. Maar er is ook de campagne Gent Zonnestad van burgercoöperatie Energent en de groepsaankoop van de provincie Oost-Vlaanderen. En natuurlijk is er het engagement van de Gentenaars en de Gentse bedrijven.
Op dit moment liggen er in Gent voor 104 MW zonnepanelen op de daken. In het bestuursakkoord staat de ambitie om dat tegen 2024 op te trekken naar 140 MW. Met de recordcijfers van 2019 en 2020 zitten we nu ongeveer halverwege.
Zonnepanelen blijven interessante investering
Het is afwachten wat het gevolg zal zijn van het afschaffen van de terugdraaiende teller voor de plaatsing van nieuwe installaties. Het vertrouwen in het Vlaamse beleid voor hernieuwbare energie is beschadigd. Toch blijven bijkomende zonnepanelen de komende jaren belangrijk voor het klimaat en blijven ze een interessante investering. Zelfs met het wegvallen van de terugdraaiende teller heb je in de meeste gevallen een PV-installatie op 10 tot 12 jaar terugverdiend, terwijl ze makkelijk nog tien jaar langer gratis stroom oplevert.
Warmtepompen: een geval apart
Voor de meeste bezitters van zonnepanelen hoeft het afschaffen van de terugdraaiende teller geen al te grote impact te hebben, al is het te begrijpen dat veel mensen zich nu bekocht voelen om het beloofde rendement lager uitvalt. Maar voor mensen die geïnvesteerd hebben in de combinatie van warmtepomp en zonnepanelen moet er wel een oplossing gezocht worden. Hun verbruik (vooral in de winter) kan niet langer gecompenseerd worden met de opbrengsten van hun pv-panelen (vooral in de zomer).
Vanuit Groen pleiten we voor een aparte regeling voor warmtepompen. Die kunnen makkelijk gestuurd worden om elektriciteit te verbruiken op momenten dat er weinig vraag is. De warmtepomp zal draaien op momenten dat de stroomprijs laag is. Een beetje zoals het nachttarief, maar dan variabel.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.