Zomerscholen prikkelen creativiteit en verbeelding bij 750 jongeren

18 Augustus 2022

Zomerscholen prikkelen creativiteit en verbeelding bij 750 jongeren

De zomerscholen in Gent kennen ook dit jaar succes. Ongeveer 750 leerlingen van kleuter- tot en met secundair onderwijs schreven zich in. Deze scholen vormen een ideale formule om via een gezonde mix van lerende en ontspannende activiteiten tot leren te komen. Door samen opdrachten en uitdagingen aan te gaan, stimuleren de leerlingen niet alleen hun rekenvaardigheden en talen, ook hun samenwerkingsvaardigheden en doorzettingsvermogen worden verder ontwikkeld.

Zomerscholen = leerkansen voor elke leerling

Met de organisatie van de zomerscholen creëert stad Gent in samenwerking met Onderwijscentrum Gent en verschillende partners kansen voor élke leerling om goed uitgerust het nieuwe schooljaar te kunnen aanvangen. De zomervakantie vergroot immers de al bestaande ongelijkheid.

"Ik ben blij dat de zomerscholen met hun gevarieerd aanbod de leer- en leefwereld van deze kinderen en jongeren op een speelse manier uitbreiden. Mijn dankbaarheid aan allen die dit mogelijk maken is groot." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

De lange vakantie zorgt er bij sommige leerlingen voor dat de leerwinst die ze hebben opgebouwd, deels verloren gaat. Kinderen en jongeren waarvan de ouder(s) bijvoorbeeld weinig financiële ruimte hebben om op kamp of vakantie te gaan of wiens ouder(s) elke dag moeten werken, kunnen -vaak ongewild- minder genieten van uitdagende prikkels. Hierdoor treedt niet alleen leerverlies, maar ook ‘leefverlies’ op.

“Kinderen en jongeren snakken naar (leer)ontdekkingen en ontmoetingen. Het unieke zomerschoolaanbod brengt de deelnemers in contact met nieuwe ervaringen, plaatsen en organisaties en met andere kinderen en jongeren."

"Ik ben blij dat de zomerscholen met hun gevarieerd aanbod de leer- en leefwereld van deze kinderen en jongeren op een speelse manier uitbreiden. Mijn dankbaarheid aan allen die dit mogelijk maken is groot", aldus Evita Willaert, schepen van Onderwijs, Opvoeding, Gezinsbeleid en Outreachend Werk.

Een rijk en gevarieerd aanbod in 12 Gentse zomerscholen

Met een rijk en gevarieerd aanbod geven maar liefst 12 diverse, Gentse zomerscholen de meest kwetsbare kinderen en jongeren een duwtje in de rug. Zo kunnen ook zij met nieuwe kennis en leuke ervaringen zelfvertrouwd het nieuwe schooljaar aanvangen.

De Universiteit Gent gaat bijvoorbeeld twee weken op een creatieve manier aan de slag met taal en STEM (= Science, Technology, Engineering & Mathematics).

Vzw Roeland dompelt OKAN-jongeren (= Onthaalonderwijs voor Anderstalige Nieuwkomers) met ontspannende activiteiten onder in een Nederlands taalbad. Verder bieden ook het Internationaal Comité vzw en VBS Sint Paulus specifiek voor Oekraïense vluchtelingen zomerscholen aan.

Op ontdekkingsreis naar de Verbeelding

Creatieatelier Amadeo Kollectif bundelt de krachten met het intercultureel centrum De Centrale tot het zomerschoolinitiatief ‘Op Ontdekkingsreis naar de Verbeelding’. Omringd door muziek, dans, theater en poëzie is het doel dat 60 leerlingen op zoek gaan naar hun sterktes, drijfveren en werkpunten.

Ze kunnen op een laagdrempelige manier proeven van cultuur en collectieve creatie. Deze creatieve, kunstzinnige ervaringen worden professioneel omkaderd door artiesten, pedagogen en ambachtelijk vakmanschap.

Zichzelf beter leren kennen en ontwikkelen

Een uitgelezen kans dus voor de leerlingen om via een ritmische reis met onder meer rap, monumentale instrumenten en spoken word zichzelf beter te leren kennen en zich te ontwikkelen op diverse domeinen zoals taal en samenwerkingsvaardigheden.

Evita vertelt: "De naam van deze zomerschool spreekt voor zich. Het is fantastisch om te zien hoe jongeren hier op vele manieren geprikkeld en uitgedaagd worden. Dit voelt voor velen ongetwijfeld niet als leren, maar de verrijking is onmetelijk. Het is daarom belangrijk dat we zo veel mogelijk kinderen blijven bereiken met dit aanbod, en we zullen ons daarvoor blijvend inzetten."

 

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.