Zomerpret in de vakantieopvang van onze Dienst Kinderopvang!

10 Juli 2019

Zomerpret in de vakantieopvang van onze Dienst Kinderopvang!

Twee maanden zomervakantie: het blijft voor ouders een hele puzzel om opvang te vinden voor hun spruiten. Stad Gent wil ouders helpen het bos door de bomen te zien én wil het aanbod maximaal afstemmen op de noden van de gezinnen. 

Vorige week kon je onze nieuwsbrief al lezen hoe we het volledige aanbod van de Jeugddienst voor kinderen, jongeren en hun ouders beter bekend maken en wat er te doen is deze zomer in Gent. Deze week zetten we de vakantieopvang van de Dienst Kinderopvang in de kijker. Maar liefst 4.500 kleuters en lagere schoolkinderen genieten er van de spetterende activiteiten.

Elke Decruynaere: “Elke zomer evalueren we het aanbod en sturen we bij voor meer en nog betere vakantieopvang voor onze jonge Gentenaars. We zorgen deze zomer voor meer aanbod in de week na de Gentse Feesten, organiseren Bende- en Bengelhuizen, zetten meer jobstudenten in en werken samen met de Sportdienst.”

“Elke zomer evalueren we het aanbod en sturen we bij voor meer en nog betere vakantieopvang voor onze jonge Gentenaars. We zorgen deze zomer voor meer aanbod in de week na de Gentse Feesten, organiseren Bende- en Bengelhuizen, zetten meer jobstudenten in en werken samen met de Sportdienst.” - Elke Decruynaere

Extra aanbod in de week na de Gentse Feesten

Traditiegetrouw nemen heel wat Gentenaars verlof tijdens de Gentse Feesten en de week erna, maar toch merken we een blijvende nood aan kinderopvang. Tot vorig jaar werden tijdens de Gentse Feesten en de week erna 100 opvangplaatsen gecentraliseerd op 1 locatie. Sinds deze zomer zorgt Dienst Kinderopvang  voor bijna 450 extra plaatsen in de week na de Gentse Feesten op opvanglocaties verspreid over de stad. Dat betekent voor ouders een breder aanbod en heel wat minder af te leggen kilometers. En voor de kinderen zijn er zo meer bekende gezichten bij de kinderbegeleiders.

Bende- en Bengelhuizen

Vorige zomer experimenteerde Dienst Kinderopvang met Bendehuizen (voor kinderen tussen 9 en 12 jaar) en Bengelhuizen (voor de kleinsten) in Nieuw Gent. Dit proefproject werd positief geëvalueerd en wordt verdergezet. Kinderen krijgen zo meer aanbod op maat. De allerkleinsten krijgen hun gezellig nestje, de oudere kinderen de uitdaging die ze nodig hebben.

Meer jobstudenten

Eénentwintig: zoveel jobstudenten zet Dienst Kinderopvang in deze zomer als extra handen op die locaties waar er veel kinderen zijn ingeschreven. Zo wordt voorzien dat kinderen met een extra zorgbehoefte, ook effectief een goede ondersteuning kunnen krijgen.

Sport@Groenweelde

Wat begon als een proefproject in de zomer van 2016, is nu een stevige samenwerking geworden. In Basisschool De Lotus kunnen de kinderen tijdens de eerste twee weken van juli en de laatste week van augustus vakantieopvang en sportactiviteiten afwisselen. Zowel de Buitenschoolse Opvang Stibo Groenweelde als de Sportdienst van Stad Gent zijn laaiend enthousiast.