Zomer in Gent: pret aan de lopende band!

04 Juli 2019

Zomer in Gent: pret aan de lopende band!

Gent blijft werken aan een kind- en jeugdvriendelijke stad, ook tijdens de zomervakantie. Er wordt sport en spel voorzien aan de lopende band, via de werking van onder andere de Pretkamjonet, de Pretfabriek, Sportaround of vzw Jong.

"Aan speelmogelijkheden alvast geen gebrek in Gent. In totaal zijn er deze zomer 22 speelpleinwerkingen en 81 speelstraten verspreid over de Stad." - Elke Decruynaere, schepen van Jeugd

“Aan speelmogelijkheden alvast geen gebrek in Gent. In totaal zijn er deze zomer 22 speelpleinwerkingen en 81 speelstraten verspreid over de Stad. Heel wat speelpleinen organiseren hun werking in de 19de eeuwse-gordel en in de randgemeenten. Samen met de Pretkamjonet (een bestelwagen boordevol spelmateriaal), de Sportkar (een bakfiets boordevol sportmateriaal) en het sportaanbod van Move9000, levert de Stad samen met vzw Jong, Sportaround en heel wat andere partners inspanningen om sport- en spelmogelijkheden naar de Gentse kinderen in alle wijken te brengen. Ook buiten Gent is er garantie op plezier. Meer dan 70 kampen worden er georganiseerd door Gentse jeugdbewegingen.  Dankzij het kampvervoer van de Stad Gent raakt alle materiaal ook veilig op de juiste bestemming”, aldus Elke Decruynaere.

Op initiatief van schepen van Jeugd Elke Decruynaere voerde de stad in 2018 een onderzoek bij ouders en kinderen naar hun vraag naar opvang en vrije tijd. Daaruit bleek dat ouders vaak door het bos de bomen niet zien als het over het aanbod voor vakantieopvang gaat. Daarom werden, als gevolg van de resultaten van dit onderzoek een aantal initiatieven gelanceerd om het uitgebreid vakantieaanbod in Gent meer behapbaar te maken voor kinderen en hun ouders.

Alle kinderen van de Gentse basisscholen kregen een vakantiekalender mee naar huis die ze zelf kunnen invullen. In de vakantiekalender staan negen weekoverzichten, waarop kinderen de zomervakantie zelf kunnen plannen, met een bijhorend stickerblad.

Het volledige vakantieaanbod op één plaats

Een overzicht van het vakantieaanbod werd gebundeld op één plek: stad.gent/kinderen. Via de website kunnen mama en papa met hun kinderen op zoek gaan naar meer activiteiten om de kalender in te vullen. Ze kunnen daar zoeken naar opvang- en vrijetijdsaanbod voor een hele dag, naar leuke activiteiten die geen hele dag duren, of activiteiten waar samen van kan genoten worden.

Voor wie door het bos de bomen niet meer ziet, heeft de Jeugddienst een infobalie. Daar kan je telefonisch, via mail of ter plekke terecht. De baliemedewerkers hebben het volledige zicht op het aanbod en helpen ouders of kinderen verder die nog op zoek zijn naar opvang of vrije tijd. De infobalie is te bereiken in de Kammerstraat 12, 9000 Gent, via telefoon op het nummer 09 269 81 10, of per e-mail [email protected].

Voor kinderen, ouders en gezinnen die het niet zo breed hebben is een overzicht gemaakt. Van activiteiten waaraan je gratis of tegen voordelig tarief kan deelnemen of waarvoor je je de dag zelf kan inschrijven. Voor sommige activiteiten betaal je 80% minder. Je geniet van een sociaal tarief als je een UiTPAS aan kansentarief hebt. Meer info vind je op www.stad.gent/kinderen/betaalbarevakantie

Dat aanbod stopt niet na de zomer. Op zoek naar een nieuwe hobby? De online hobbyzoeker biedt een overzicht van alle clubs en verenigingen die activiteiten organiseren voor kinderen en jongeren tijdens het schooljaar. Er zijn meer dan meer dan 800 activiteiten om uit te kiezen. Je filtert op activiteit, leeftijd, locatie en de dagen waarop je iets wilt doen. Inschrijven kan enkel bij de verenigingen zelf. Meer info www.stad.gent/hobbyzoeker