Ziekenhuisschool
19 December 2024
“Ondanks de onderfinanciering van Vlaamse kant, blijft de Ziekenhuisschool dag na dag bewijzen dat met de juiste instelling, samenwerking en expertise, zelfs de moeilijkste situaties een kans op succes kunnen worden. Hun werk verdient niet alleen onze steun, maar ook ons diepste respect.” - Evita Willaert
Terwijl scholieren in het secundair onderwijs zich door de laatste loodjes van hun examens heen worstelen en leerkrachten druk in de weer zijn met het verbeteren van toetsen, wordt ook achter de schermen van de Ziekenhuisschool keihard gewerkt. Voor kinderen en jongeren die door medische of psychische redenen in een ziekenhuis verblijven, stopt het recht op onderwijs niet aan de ziekenhuisdeur. In Gent kunnen ze rekenen op een toegewijd team van maar liefst 70 leerkrachten, die zich met hart en ziel inzetten om deze leerlingen toch een stukje schoolse structuur en vooruitgang te bieden, ondanks hun moeilijke omstandigheden.
Meer leerlingen in de Ziekenhuisschool
In het basisonderwijs volgen dagelijks zo’n 60 kinderen les, en in het secundair zijn dat er zelfs meer dan 100. Vooral die laatste groep groeit in omvang. De afgelopen vijf jaar is het aantal leerlingen in het secundair met maar liefst 40 procent gestegen. Binnen die groeiende groep, stijgt ook het aandeel jongeren met psychische problemen zoals angststoornissen, verslavingen en complexe gedragsproblemen. Deze jongeren verdienen een onderwijsaanpak die aansluit bij hun noden, zodat ze de aansluiting met hun opleiding niet verliezen.
“De uitdagingen waarmee deze leerlingen te maken hebben, zijn vaak zeer complex,” legt Evita Willaert, schepen van Onderwijs, uit. “Denk aan jongeren die kampen met depressies, eetstoornissen of een verslaving. Het fantastische team van de Ziekenhuisschool werkt daarom niet zomaar een standaardlessenpakket af, maar volgt voor elke leerling een traject dat helemaal op maat wordt gemaakt. Ze staan klaar om bij te sturen waar en wanneer dat nodig is, om het leertraject van deze kinderen en jongeren te ondersteunen.”
Een dosis empathie, geduld en creativiteit
Het combineren van ziek zijn met onderwijs volgen is verre van eenvoudig. Voor deze kinderen en jongeren is zelfs een uur les per dag vaak een uitdaging. Toch is dat ene uur voor hen van onschatbare waarde. Het biedt hen niet alleen kennis, maar ook structuur, afleiding en wat normaliteit. Het laat hen voelen dat ze niet alleen 'ziek' zijn.
Naast de leerkrachten van de Ziekenhuisschool, staat ook een breed netwerk van zorgverleners paraat: artsen, psychologen, de thuisschool van de leerling en partners zoals Bednet en Onderwijs aan Huis. Samen zorgen zij ervoor dat het traject niet alleen afgestemd is op het behandelingsplan, maar ook zo aangenaam en ondersteunend mogelijk wordt gemaakt.
Het werk dat de Ziekenhuisschool levert, is indrukwekkend in zijn omvang en diepgang. Elk jaar bieden zij onderwijs aan zo’n 900 verschillende leerlingen. Dat zijn meer dan 900 unieke situaties waarin de didactiek en het lesmateriaal telkens opnieuw worden aangepast aan de noden van de leerling. Het vraagt niet alleen vakkennis, maar ook een ongelofelijke dosis empathie, geduld en creativiteit.
Vlaanderen schiet te kort
“De mensen die hier elke dag klaarstaan, zijn werkelijk helden,” zegt schepen Willaert. “Dankzij hen kunnen deze kinderen en jongeren een stukje ‘normaliteit’ ervaren in een situatie die allesbehalve normaal is. Dat is van onschatbare waarde.”
Met het groeiende aantal leerlingen en de steeds complexere situaties waarmee ze te maken krijgen, wordt de nood aan middelen en ondersteuning steeds groter. De stad draagt een groot deel van deze kosten. “Dit is opnieuw een spijtig voorbeeld van hoe Vlaanderen de verantwoordelijkheid doorschuift naar de steden,’ betreurt Willaert. “Ondanks de onderfinanciering van Vlaamse kant, blijft de Ziekenhuisschool dag na dag bewijzen dat met de juiste instelling, samenwerking en expertise, zelfs de moeilijkste situaties een kans op succes kunnen worden. Hun werk verdient niet alleen onze steun, maar ook ons diepste respect.”
Kijk hier naar de reportage op VTM
of op AVS
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.