Zie ginds komt het inclusieve sinterklaasfeest

23 November 2023

Zie ginds komt het inclusieve sinterklaasfeest

"Een inclusief sinterklaasfeest is slechts een van de vele initiatieven in de weg naar dekolonisering."

In aanloop naar het sinterklaasfeest is er een nieuw educatief pakket voor de stedelijke scholen. Leraren en kinderbegeleiders komen te weten hoe je stereotypes vermijdt en een sinterklaasfeest organiseert voor álle kinderen. Naast een boek, een vlaggenlijn, een kijkwijzer en kleurplaten bestaat het pakket ook uit een gloednieuw filmpje.

Educatieve film

In de educatieve film komen verschillende leraren, ouders en kinderen aan bod die hun ervaringen met het sinterklaasfeest delen. Ook heel wat experts komen aan het woord. Gaandeweg wordt duidelijk wat het betekent om een inclusief sinterklaasfeest te organiseren, en hoe leraren stereotypes kunnen vermijden.

Er worden ook inclusieve alternatieven aangeboden, gebaseerd op de praktijk in de klas.

"In dit educatieve pakket vinden scholen concrete handvatten om een inclusieve sintwerking te ondersteunen." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Zo wordt uitgelegd hoe leraren en kinderbegeleiders de Sint en Pieten als gelijkwaardig kunnen voorstellen en hoe ze kunnen omgaan met kinderen die het sinterklaasfeest niet vieren of niet leuk vinden.

Van vlaggenlijn tot kleurplaten

De stedelijke basisscholen in Gent ontvangen ook een boek, een vlaggenlijn, een kijkwijzer en alternatieve kleurplaten. Dienst Kinderopvang maakte ook materialen, testte ze uit en verspreidde ze. Op die manier engageert de Stad Gent zich om werk te maken van een sinterklaasfeest voor élke leerling en ouder.

"Dekoloniseren betekent zelf verantwoordelijkheid nemen, en dat doen we als Stad door ons engagement om te zetten in concreet beleid." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd en Internationale Solidariteit

"Er zijn veel mogelijkheden om van de komst van de Sint een superfijn feest te maken voor élk kind!"

"In dit educatieve pakket vinden scholen concrete handvatten om een inclusieve sintwerking te ondersteunen. Ik ben zeer trots op het traject dat het Stedelijk Onderwijs Gent liep samen met de scholen", Evita Willaert, schepen van Onderwijs. 

"Een inclusief sinterklaasfeest is slechts een van de vele initiatieven in de weg naar dekolonisering."

"Dekoloniseren betekent zelf verantwoordelijkheid nemen, en dat doen we als Stad door ons engagement om te zetten in concreet beleid, van het dekoloniseren van onze publieke ruimte tot het organiseren van een veilig sinterklaasfeest", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd en Internationale Solidariteit

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.