Zet je tanden in eerlijke chocolade!

03 Oktober 2019

Zet je tanden in eerlijke chocolade!

Op 2 oktober trapte schepen voor Noord-Zuid Tine Heyse, de Week van de Fair Trade af met een chocoladeproeverij op de Groentenmarkt. Samen met Gent Fair Trade en vrijwilligers van onze 7 Oxfam Wereldwinkels voert Stad Gent actie voor leefbare lonen in de cacaosector.

Tine: “Wist je dat cacaoboeren uit Ivoorkust (40% wereldproductie) amper 1/3 van een leefbaar inkomen verdienen en dus onvoldoende om te voorzien in hun levensonderhoud? Cacaoboeren moeten een eerlijke prijs krijgen voor hun product. Een leefbaar inkomen is niet alleen een mensenrecht (art.25) , maar ook de basis voor een oplossing voor de andere problemen zoals kinderarbeid en ontbossing. Als chocoladeland - België is de 2de grootste chocolade-exporteur ter wereld – is het des te belangrijker om de lat hoger te leggen en te kiezen voor chocolade … zonder ellende.”

"Een leefbaar inkomen is niet alleen een mensenrecht, maar ook de basis voor een oplossing voor de andere problemen", Tine Heyse, schepen voor Noord-Zuid.

Als Fair Trade hoofdstad van Europa en eerlijkste gemeente van Vlaanderen, willen we deze 10 dagen ook gebruiken om te tonen waar we elke dag van het jaar aan werken. Tijdens de Week van de Fair Trade zijn er heel wat initiatieven om eerlijke handel in de kijker te plaatsen. Er zijn acties gericht naar Gentenaars, studenten, het Gentse stadspersoneel, maar ook naar de shoppers in de winkelstraten. Het doel? Tonen wat eerlijke handel is en waar je het kan vinden in Gent. Een overzicht van alle acties en eerlijke handelaars vind je op www.gentfairtrade.be.