Youca Action Day

28 Oktober 2021

Youca Action Day

Op 21 oktober vond voor de vijftiende keer de ‘Youca Action day’ plaats in Vlaanderen en Brussel. Op deze dag engageerden meer dan 12.000 jongeren zich om geld in te zamelen voor een goed doel door mee te draaien in een bedrijf of organisatie. Dit jaar lag de focus op gelijke onderwijskansen. Op het kabinet van schepen Elke Decruynaere liep Camiel een dag mee.

Youca zette zicht dit jaar in voor gelijke onderwijskansen in twee erg verschillende landen, die met een gelijkaardige problematiek kampen: Brazilië en de Filipijnen.

Discriminatie in onderwijs

In beide landen probeert de organisatie Kiyo de rechten van jongeren te versterken om hen zo betere kansen te geven in het onderwijs, en dus ook in hun latere leven. In de Filipijnen en Brazilië is kwalitatief onderwijs voor velen helaas geen evidentie; in beide landen wordt nauwelijks geïnvesteerd in onderwijs, wat ertoe leidt dat jongeren niet genoeg kansen krijgen op school.

"YOUCA is een bijzonder mooi initiatief. Leerlingen leren bij over verschillende werkplekken en kunnen hun talenten ontwikkelen." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Bovendien bestaat er heel wat discriminatie tegenover bepaalde groepen leerlingen: in de Filipijnen tegenover jongeren van inheemse afkomst, meisjes, en LGBTQIA+ jongeren, in Brazilië tegenover mensen van kleur. 

"YOUCA is een bijzonder mooi initiatief. Leerlingen leren bij over verschillende werkplekken en kunnen hun talenten ontwikkelen. Daarenboven dragen ze een maatschappelijk steentje bij voor het goede doel. Camiel was een politiek geïnteresseerde jongen die sterk in zijn schoenen stond! Het doet altijd deugd om op momenten zoals deze te zien wat de jeugd allemaal in hun mars heeft", aldus schepen Elke Decruynaere.

Het relaas van Camiel

Ik ging een dag werken op het kabinet van Elke Decruynaere, schepen in Gent. Mijn interesse in de politiek, ook in de lokale, was altijd al erg groot, dus besloot ik te solliciteren voor de job van kabinetsmedewerker.

"Het was heel interessant om te ontdekken hoe een kabinet in elkaar zit." - Camiel, Youca-medewerker voor een dag

Ik kwam terecht in een erg vriendelijke werkomgeving. Ik ondersteunde een vraag rond duurzame energie in het hoger onderwijs. Het was heel interessant om te ontdekken hoe een kabinet in elkaar zit. Het heeft me verbaasd hoeveel een kabinet eigenlijk doet en hoeveel koffie ze er drinken. Ik mocht zelfs een vergadering bijwonen.

Op het einde kreeg ik de gelegenheid om de schepen zelf te ontmoeten, die erg vriendelijk was. Het was werkelijk een leuke en interessante dag.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.