YES! 201 extra opvangplaatsen in de kinderopvang

27 Juni 2024

YES! 201 extra opvangplaatsen in de kinderopvang

Het gaat hier over plaatsen bij private crèches en ze zijn 'inkomensgerelateerd'.

Iedereen zal het ondertussen weten: de kinderopvang is in crisis; de sector kapseisde vorig jaar net niet. Er zijn plaatsen en kinderbegeleiders te kort en er is nood aan meer kwaliteit met onder andere minder kinderen per begeleider, een betere verloning, betere opleiding et cetera.

Maar achter de schermen wordt hard gewerkt om het tij te keren! Agentschap Opgroeien (het vroegere Kind & Gezin) kondigde deze maand de creatie aan van 150 extra plaatsen in Gent.

Deze plaatsen worden betaald met een Vlaamse subsidie. De Stad Gent voegt daar een Gentse subsidie aan toe, goed voor nog eens 51 bijkomende plaatsen.

"Deze extra plaatsen komen onze jonge gezinnen zeker ten goede! We blijven hard verder werken aan oplossingen in de Gentse crèches!" - Evita Willaert, schepen van Opvoeding

In totaal gaat het dus om 201 nieuwe plaatsen, verdeeld over onze stad. Het gaat hier over plaatsen bij private crèches en ze zijn 'inkomensgerelateerd'. Dat wil zeggen dat ouders een tarief betalen dat in verhouding is met hun inkomen.

Nog voor het einde van 2024 zullen 49 plaatsen daarvan al baby's en peuters kunnen ontvangen. De andere plaatsen gaan open in 2026, omdat de organisatoren nog een gebouw moeten (ver)bouwen.

"Telkens Agentschap Opgroeien plaatsen creëert, vullen we vanuit Stad Gent aan. Ik ben heel blij dat we met stadsbudget opnieuw konden zorgen voor extra en kwalitatieve plaatsen." - Evita Willaert, schepen van Opvoeding

"Ik ben heel blij met de Vlaamse subsidies voor onze stad. En we blijven vanuit de Stad bijleggen; we hebben daar deze legislatuur 2,7 miljoen euro voor voorzien", legt schepen Evita Willaert uit.

"Dat blijven we zeker inzetten, want er zijn nog steeds plaatsen én handen tekort in de kinderopvang."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.