Wijze winterfeesten, leefbaar Gent

19 Januari 2023

Wijze winterfeesten, leefbaar Gent

"Vergeet niet dat het centrum van de stad niet alleen tijdens de Winterfeesten zelf, maar ook tijdens op- en afbouw van de Winterfeesten behoorlijk wat hinder te verwerken krijgt." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

De Winterfeesten zorgden voor een levendig stadscentrum. De sfeer was warm, winters en gezellig tijdens donkere dagen. Velen kwamen er een kijkje nemen. "Om het stadscentrum niet alleen levendig, maar ook leefbaar te houden liepen de winterfeesten een week minder lang dan anders", zegt schepen van Feesten Bram Van Braeckevelt. "Dat evenwicht is belangrijk, de kortere winterfeesten werden daarom ook expliciet vastgelegd in het bestuursakkoord." Ook de nieuwe rolschaatspiste was een succes. 

"We zijn 2022 gestart met de handrem op", zegt Bram. "Maar we zijn kunnen eindigen zoals we dat gewoon zijn: door samen te komen. Laat we hopen dat we in 2023 alles mogen organiseren dat we willen organiseren." 

Vanuit de oppositie kwam de vraag om de Winterfeesten een week langer te laten doorlopen. "Dat vind ik niet wenselijk", zei Bram daarover in een gemeenteraadscommissie.

"Vergeet niet dat het centrum van de stad niet alleen tijdens de Winterfeesten zelf, maar ook tijdens op- en afbouw van de Winterfeesten behoorlijk wat hinder te verwerken krijgt. Dit jaar startte de opbouw op 24 november en duurde de afbouw tot 6 januari. Dat betekent dat de totale impact van de Gentse Winterfeesten op het centrum 44 dagen is."

Rolschaatspiste

Vooral de aantrekking van de rolschaatspiste blijft Bram bij: "Ik heb veel positieve reacties gekregen van mensen die het minstens zo leuk vonden, en eens wat anders. Bovendien: er waren verschillende uitzonderlijke warme dagen in december. Stel u voor dat daar nog een koelingsinstallatie stond te draaien om al dat water bevroren te houden ..."   

Bram besluit: "Na prachtige Gentse Feesten hadden we een schitterende eindejaarsperiode. Met vuurwerk, met een nieuwjaarsreceptie en vooral ook met elkaar. Laat die lente (en zomer) ’23 nu maar komen! "

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden ? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.