Wijkmobiliteitsplan Zwijnaarde is klaar

16 December 2021

Wijkmobiliteitsplan Zwijnaarde is klaar

Na Dampoort-Oud-Gentbrugge heeft Zwijnaarde nu ook een wijkmobiliteitsplan. "Met een beperkt aantal ingrepen zal er een grote winst geboekt worden op vlak van veiligheid en leefkwaliteit", zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw.

Specifieke knelpunten aangepakt

Wie Zwijnaarde kent, weet dat de wijk met specifieke uitdagingen kampt. Veel doorgaand verkeer van en naar De Pinte, Zevergem en Merelbeke rijdt via het centrum om de ovonde op de N60 te vermijden.

Een ander knelpunt is het doorgaand verkeer dat de as Rijvissche-Putstraat-Rubenslaan of Maaltemeers gebruikt om door te steken van de N60 naar de N43 Kortrijksesteenweg.

"Het plan biedt op korte termijn een oplossing voor de knelpunten in de wijk. Op middellange termijn zal de nieuwe ontsluitingsweg een grote meerwaarde zijn.” - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Op deze assen zullen een viertal circulatiemaatregelen het doorgaand verkeer weren. Een win voor de buurtbewoners die in een rustigere straat komen te wonen en een win voor de vele fietsers die op deze assen nu regelmatig in conflict komen met het autoverkeer.

Samen met bewoners en handelaars

Speciale aandacht ging naar het landbouwverkeer en het pendel- en vrachtverkeer dat de verschillende bedrijventerreinen aantrekt. Samen met de bewoners, de handelaars en alle andere betrokkenen uit de wijk werd een uitgebreid participatieproces doorlopen.

Korte en middellange termijn

Schepen Filip Watteeuw is alvast erg tevreden met het plan. ”Het plan biedt op korte termijn een oplossing voor de knelpunten in de wijk."

"Op middellange termijn zal de nieuwe ontsluitingsweg die de bedrijventerreinen Zwijnaarde II en Zwijnaarde III op de R4 zal aansluiten, een nieuwe fietsbrug over de R4 en een nieuwe fietsverbinding achter het Don Boscocollege een grote meerwaarde zijn.”

Hier vind je het plan terug.

De volgende wijken die een wijkmobiliteitsplan krijgen zijn Sint-Amandsberg en Sint-Denijs-Westrem.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.