Wijkbibliotheken blijven open

23 Februari 2023

Wijkbibliotheken blijven open

"Lezen is van onschatbare waarde. Voor veel kinderen is een bezoekje met de school een eerste stap richting de bibliotheek. Zo ontdekken ze een hele wereld." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs  

Goed nieuws over onze wijkbibliotheken. Er komen geen fusies noch sluitingen van de filialen in Wondelgem, Mariakerke, Westveld en Sint-Amandsberg. Buurtbewoners hadden daarover hun ongenoegen laten horen, en hun argumenten zijn ook gehoord. Schepen Sami Souguir heeft de plannen aangepast na verder overleg.

Naast hoofdbibliotheek De Krook zijn er in onze stad ook 14 wijkbibliotheken. Deze filialen zorgen ervoor dat de werking dicht tot in de wijken komt, en dat lezen zo nog bereikbaarder wordt. Maar een bibliotheek vervult meer opdrachten dan enkel het uitlenen van boeken.

Versterkte ambitie in de scholenwerking

Elk bieb heeft ook de opdracht om zich te richten tot de scholen in de omgeving. Ze moeten een bereik nastreven van 80% van de klassen in hun werkgebied.

Dat houdt in dat elke klas uit het basisonderwijs meerdere bezoekjes brengt aan de wijkbibliotheek tijdens het schooljaar. Het lukte al aardig in een aantal filialen om die 80% te halen.

"Deze scholenwerking is deel van onze inzet op taalvaardigheid bij alle kinderen in onze stad. Ik ben heel blij dat we dit kunnen waarmaken." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

"Lezen is van onschatbare waarde. Voor veel kinderen is een bezoekje met de school een eerste stap richting de bibliotheek. Zo ontdekken ze een hele wereld. Deze scholenwerking is deel van onze inzet op taalvaardigheid bij alle kinderen in onze stad. Ik ben heel blij dat we dit kunnen waarmaken", zegt Evita Willaert, schepen van Onderwijs.

Zo'n 700 klassen brengen nu al regelmatig een bezoekje. Er wordt nu extra tijd voorzien om hier nog meer op in te zetten. Dat moet resulteren in meer dan 80 extra klassen die worden betrokken. Een versterkte ambitie dus richting onze leerlingen. Goed nieuws, want lezen is van onschatbare waarde.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.