Wij zorgen voor behoud bediening belangrijke bushaltes

11 December 2020

Wij zorgen voor behoud bediening belangrijke bushaltes

Wij komen zelf met een oplossing voor de sociale woonwijken en buurtcentra die vanaf 2022 niet meer bediend worden door De Lijn. Voor de Heirniswijk en Het Scheldeoord wordt een nieuwe busroute verlengd, en voor woonzorgcentrum Zuiderlicht, de Planetenwijk en het Atheneum in Mariakerke wordt wellicht een shuttle ingezet.

Op 1 januari 2022 start De Lijn met een nieuw openbaar vervoerplan. Veel lijnen in Gent worden sneller en rijden later en frequenter. Zo kan De Lijn meer reizigers aantrekken. Maar een aantal lijnen wordt geschrapt, en enkele haltes worden niet meer bediend. Dat gebeurt in Gent ook in enkele sociale woonwijken en bij woonzorgcentra en buurtcentra. De Stad heeft daarvoor nu een oplossing.

Busroute verlengd tot Heirnis

"Ik ben erg blij dat ik een oplossing kan voorstellen voor de bewoners en bezoekers van Scheldeoord, De Horizon en Zuiderlicht." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

De huidige lijn 6 die nu het woonzorg- en buurtcentrum De Horizon in de Heirniswijk bedient, en lijn 17/18 die de sociale woonwijk Het Scheldeoord bedient, valt weg. Op ons initiatief wordt de nieuwe lijn 16 van WEBA naar St-Jacobs vanaf St-Jacobs verlengd in de richting van de Lousbergkaai, waardoor De Horizon wordt bediend.

Verderop volgt deze lijn het traject van de huidige lijn 6 tot aan het Van Cleemputteplein in St-Amandsberg om zo Het Scheldeoord te bedienen. De bus doet de haltes tussen 6 en 22 uur elk kwartier aan, en op zondag elke 20 minuten.

Shuttledienst voor Mariakerke

Ook het woonzorgcentrum Zuiderlicht, de Planetenwijk en het Atheneum in Mariakerke verliezen hun bediening. De Stad Gent onderzoekt de mogelijkheid om een hoogfrequente shuttle in te leggen. Die zou vlak bij woonzorgcentrum Zuiderlicht kunnen stoppen. Zo kunnen de bewoners nog makkelijker dan vandaag het openbaar vervoer nemen. De Stad overweegt ook een extra halte in de buurt van de kapel in de Beekstraat, als vervanging van de halte Verschansingsstraat.

Het nieuwe openbaarvervoernet is absoluut een verbetering voor Gent, maar voor een aantal slecht bediende gebieden moest er nog een oplossing komen. Die is er nu." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

"Ik ben erg blij dat ik een oplossing kan voorstellen voor de bewoners en bezoekers van Scheldeoord, De Horizon en Zuiderlicht. Het nieuwe openbaarvervoernet is absoluut een verbetering voor Gent, maar voor een aantal slecht bediende gebieden moest er nog een oplossing komen. Die is er nu", zegt Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit.

Omdat de Stad Gent dankzij het nieuwe vervoerplan van De Lijn niet langer moet instaan voor het nachtnet, noch voor de shuttles tussen de park-and-rides Weba en Watersportbaan en het centrum, komen er middelen vrij. Het zijn die middelen die de Stad wil investeren in de verlengde buslijn en de nieuwe shuttledienst.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.