Werkzoekenden zien hun uitkering niet dalen tijdens coronacrisis

09 April 2020

Werkzoekenden zien hun uitkering niet dalen tijdens coronacrisis

Mensen zonder baan zullen hun uitkering niet langer zien dalen tijdens de coronacrisis. Gents gemeenteraadslid en federaal parlementslid Evita Willaert kaartte dit probleem eerder al aan: “Nu de kans op een nieuwe job zeer laag is, is het niet aanvaardbaar om de werkloosheidsuitkering verder te laten dalen.”

"Op dit moment zijn er amper vacatures, het is dan ook onaanvaardbaar dat we mensen straffen omdat ze geen job vinden." - Evita Willaert

Na verloop van tijd dalen werkloosheidsuitkeringen geleidelijk, de federale regering hoopt daarmee meer mensen aan de slag te krijgen. Groen heeft zich hiertegen altijd al verzet, maar zeker tijdens de coronacrisis bestraft dit systeem werkzoekenden nodeloos. “Op dit moment zijn er amper vacatures, het is dan ook onaanvaardbaar dat we mensen straffen omdat ze geen job vinden. Daarom hebben Kristof Calvo en ik samen een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat de uitkeringen niet verder dalen”, zegt Evita.

Minister van Werk Muylle (CD&V) bevestigde woensdag in de Kamercommissie Sociale Zaken dat ze de degressiviteit van de uitkeringen bevriest. De Groen-fractie in de Kamer reageert tevreden op deze vorm van samenwerking met de regering.

Mensen aan het werk

“Mensen aan een baan helpen blijft de ambitie, maar nu is het bijna onmogelijk om te solliciteren. Daarvoor mogen ze niet gestraft worden. Voor mensen zonder baan is het een heel zware periode. Deze maatregel zorgt ervoor dat werkzoekenden wat financiële ademruimte en zekerheid krijgen”, aldus nog Willaert.

Ook Bram reageert tevreden

"Werkzoekenden stimuleer je niet door hen armer te maken. Wel met een betere match op de arbeidsmarkt, zoals met het Gents Arbeidspact." - Bram Van Braeckevelt

Gents schepen van Werk Bram Van Braeckevelt reageert tevreden op de beslissing. “Werkzoekenden stimuleer je niet door hen armer te maken. Wel met een betere match op de arbeidsmarkt, zoals met het Gents Arbeidspact. Zeker in coronatijden is het niet zinvol om uitkeringen te laten zakken. Merci Evita en Kristof voor het sterk parlementair werk”, zo concludeert Bram.